Délelőtt a fagyos utak, na meg elsősorban a figyelmetlen sofőrök miatt két óra leforgása alatt hét baleset is történt országszerte, de délután is folyamatosan érkeznek a jelentések az újabbakról. A Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint délután az ország déli részében egyre több helyen ónos esőre vált a havazás. Az Útinform  szerint Szentes és Hódmezővásárhely térségében már ónos eső esik, úgyhogy fokozott óvatosságot kérnek az úton lévőktől.

Gyengébb havazás, ónos eső nehezíti a közlekedést országszerte, egyre több a baleset. Szerda reggelig ilyen marad az időjárás(képünk illusztráció).Forrás: MTI/Donka Ferenc

 

Kedd délelőtt szinte negyedóránként történt egy közúti baleset:

 09:33  Két kocsi karambolozott az 56-os főúton Szekszárdnál

Frontálisan egymásba rohant két személyautó az 56-os főúton, Szekszárd határában. Az első adatok szerint egy ember megsérült a balesetben. Műszaki mentésre a helyszínre riasztott szekszárdi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket. Az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárták a forgalom elől.

09:49  Belső szalagkorlátba csúszott egy kamion Lajosmizse közelében

Szalagkorlát állított meg egy kamiont az M5-ös autópályán, a Szeged felé vezető oldalon, Lajosmizse közelében. A baleset következtében üzemanyag folyt az úttestre. A műszaki mentést a dabasi hivatásos tűzoltók végzik a helyszínen, ahol a sérült jármű a belső sávban akadályozza a továbbhaladást. A forgalom a külső és a leállósávban halad.

10:13  Árokban landolt egy autó Héreg közelében

Árokba csúszott egy személygépkocsi a Héreg és Tarján közötti úton. A könnyebben sérült sofőrt a műszaki mentést végző tatabányai hivatásos tűzoltók emelték ki az autóból. A helyszínen vannak a héregi önkéntes tűzoltók is, akik áramtalanították a járművet.

10:27  Felborult egy személyautó a 40-es főúton

A személygépkocsi vélhetően a csúszós út miatt borult fel a 40-es főúton, Cegléd és Abony között. A könnyű sérülést szenvedett sofőrt a műszaki mentést végző ceglédi hivatásos tűzoltók segítették ki a gépkocsiból, majd a mentők kórházba vitték. A tűzoltók ezután a kerekeire állították a sérült járművet, amely nem okoz fennakadást a forgalomban.

10:39  A tetejére borult egy kisbusz a 4-es főúton Abony közelében 

A járműben hárman utaztak, az első hírek szerint ők nem sérültek meg.A ceglédi hivatásos tűzoltók áramtalanították a gépkocsit. Az érintett útszakaszt a munkálatok idejére félpályán lezárták.  

10:57 Árokba hajtott egy gépkocsi Nyárlőrincnél

A személygépkocsi a 44-es főúton, a 18. kilométerkőnél hajtott az árokba, Nyárlőrinc határában. Az első adatok szerint nincs sérültje a balesetnek. A műszaki mentés keretében a kecskeméti hivatásos tűzoltók áramtalanították az autót. Munkájukat a nyárlőrinci önkéntes tűzoltók is segítették. Az érintett útszakaszt félpályán lezárták a forgalom elől.

11:37 Árokba hajtott egy személyautó Jászkarajenőnél

Árokba sodródott, majd felborult egy személygépkocsi Jászkarajenő közelében, a Tiszakécskére vezető 4615-ös úton. A jármű a tetejére borult. Az első hírek szerint a sofőr megsérült, őt a mentők kórházba szállították.

Műszaki mentés céljából a ceglédi hivatásos és tiszakécskei önkormányzati tűzoltók érkeztek a baleset helyszínére.

Országszerte fagyosak az utak. Szinte negyedóránként történik egy baleset (képünk illusztráció).Forrás: police.hu

Délután sem jobb a helyzet :

12:14  Csak az árokban tudott megállni egy autó a 33-as főúton, Tiszafüred és Poroszló között

Árokba csúszott egy személygépkocsi a 33-as főúton, Tiszafüred és Poroszló között. A sofőr könnyebb sérülést szenvedett, őt a mentők a helyszínen ellátták.  A tiszafüredi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet.

12:32  Oszlopot döntött ki egy autó Budapesten

Oszlopnak ütközött egy személyautó Budapest XXIII. kerületében, a Haraszti úton, azaz az 510-es főút belterületi szakaszán, a Horgászpart köznél. Az oszlop az útra dőlt. Az elsődleges információ szerint egy sérültje van a balesetnek, amelynél a fővárosi hivatásos tűzoltók végzik a műszaki mentést. Az 510-es főút érintett szakaszán a Budapestről kivezető oldalt lezárták a forgalom elől, befelé pedig egy sáv járható.

12:43  Villanyoszlopnak csapódott egy személygépkocsi Békésen

Az árokba csúszott, és villanyoszlopnak csapódott egy személygépkocsi Békésen, a Gyulai utcában, a Szélső utca közelében. Az oszlopot csak a vezetékek tartják. A műszaki mentést végző békési önkormányzati tűzoltók áramtalanították a járművet. A káreset felszámolásáig a Gyulai utca érintett szakaszát teljes szélességében lezárták a forgalom elől.

13:00  Árokba borult egy tréler Dunaföldvárnál

A Dunaföldvárnál történt balesetben nem sérült meg senki.Forrás: MTI/Donka Ferenc

 Árokba borult egy személygépkocsikat szállító tréler a 61-es úton  Dunaföldvár közelében.

A balesetben a kamion sofőrje sem sérült meg.

Viszont az anyagi kár jelentős.

14:34  Felborult egy autó a 48-as főúton

Megcsúszott, majd az oldalára borult egy személyautó a 48-as főút 25. kilométerszelvényénél, Vámospércs és Nyírábrány között. A balesetben egy ember megsérült, őt a mentők kórházba szállították. A műszaki mentést végző debreceni hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet, amely egyébként nem akadályozta a forgalmat.

15:45  Árokba csúszott egy személyautó Patvarcnál

Árokba csúszott egy személyautó a 22-es főúton, Patvarc közelében. Egy ember megsérült a balesetben. A műszaki mentést végző balassagyarmati hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet. A 22-es főút érintett szakaszát félpályán lezárták a forgalom elől.

16:07  Árokba hajtott egy autó Timár közelében

Egy mintegy nyolc méter mély árokba hajtott egy személyautó a Timár és Szabolcs közötti út 5. kilométerszelvényénél. A járműben utazó két ember megsérült. Őket a rakamazi önkéntes tűzoltók emelték ki az autóból, majd a mentők kórházba szállították. A helyszínre a nyíregyházi és szerencsi hivatásos tűzoltókat risztották.

17:40 Árokba sodródott egy autó a 4-es főúton, Újfehértónál

Árokba sodródott egy személyautó a 4-es főút 255. kilométerszelvényében, Újfehértó közelében. Az első hírek szerint nem sérült meg senki a balesetben.  A tűzoltók kiszabadították az autót a fák közül. A munkálatok idejére teljes szélességében lezárják az érintett útszakaszt

Országszerte a rendőrség és a katasztrófavédelem mellett, "nagyüzem" van a mentőknél is. (képünk illusztráció)Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint kedden délen, és délnyugaton is ónos eső várható 

Jelenleg többnyire erősen felhős vagy borult  az ég, de délután a Dunántúlon már lehetnek gyengébben felhős körzetek is. Egyre többfelé várható kisebb csapadék. Az ország északkeleti harmadán estig döntően havazás, délen, délnyugaton kezdetben ónos eső, majd eső, az átmeneti sávban pedig vegyes halmazállapotú csapadék várható. A Dunántúlon helyenként megerősödik a délnyugati szél.

A csúcshőmérséklet az ország északkeleti felén -2 és +2, másutt 3 és 8 fok között valószínű. Késő estére -3 és +3 fok közé hűl le a levegő.
Az Útinform időjárással kapcsolatos jelentése kedd délben

Országszerte borult, felhős az ég. A középső, illetve a keleti országrészben szinte mindenütt havazik vagy szállingózik a hó. Szentes és Hódmezővásárhely térségében ónos eső esik. A gyorsforgalmi utak, valamint a fő- és mellékutak burkolata többnyire vizes, sónedves. Tolna, Pest, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elvétve találkozhatunk havas, latyakos útszakaszokkal, ott 1-4 cm a friss hóréteg, Kecskeméten viszont 5-10 cm.

A látási viszonyok általában jók, viszont Polgári térségében közepes, 100 és 300 méter közötti a látótávolság.

Jellemzően szélcsend van, vagy gyenge a légmozgás, Komárom, Csorna és Makó térségében közepes erejű szél fúj.

A hőmérséklet -7 és +3 fok között változik.

  

Szerda reggelig az ország több pontján is ónos esőre kell számítani.Forrás: MTI/Komka Péter

Az OMSZ előrejelzése szerint szerdán sem lesz sokkal jobb a helyzet, kisebb mennyiségű vegyes halmazállapotú csapadék várható

Szerda reggelig az ország északkeleti felén néhány cm-es hó várható, de helyenként az Északi-középhegységben, az Alföld északi részén 5 cm körüli mennyiség is hullhat. A csapadék formája délnyugat felől fokozatosan havas esőre, ónos esőre, majd a hőmérséklet emelkedésével esőre vált, de északon, északkeleten jellemzően fagypont alatt marad szerda reggelig a hőmérséklet. Kedd délutánig leginkább az Alföld déli részén, estétől az északi tájakon számíthatunk ónos csapadékra, de éjszaka esetleg az Alpokalján is lehet kis mennyiségű ónos eső.