Kényszergyógykezelésre ítélték a bírósági lövöldözőt

2018.01.16. 17:14

Első fokon felmentette a Szegedi Törvényszék az emberölési kísérlet és más bűncselekmények vádja alól, és kóros elmeállapota miatt elrendelte a kényszergyógykezelését annak a férfinak, aki 2016 tavaszán egy gépfegyverrel bement a kiskunhalasi bíróságra, hogy megölje a vezető ügyészt.

A 45 éves, 2015 novemberében önbíráskodás miatt felfüggesztett börtönre ítélt férfi korábbi feljelentéseivel kapcsolatban elégedetlen volt a járási ügyészség vezetőjének munkájával, úgy érezte, hogy a hatóságok semmibe veszik, igazának nem tud törvényes úton érvényt szerezni. Ezért 2016. március 16-án megjelent a Kiskunhalasi Járási Ügyészség és Kiskunhalasi Járásbíróság közös épületében,

hogy megölje a vezető ügyészt, és elhatározta, hogy azzal is végez, aki ezt meg akarja akadályozni.

A férfi magával vitt egy engedély nélkül tartott gépfegyvert és azzal együtt 240 lőszert. A beléptető kapunál elővette és csőre töltötte a fegyvert, majd azt a biztonsági őr hátára irányította és a férfit arra kényszerítette, vezesse a vezető ügyész szobájához.

A gondnok a lépcsőn érte utol a vádlottat, megragadta a fegyver csövét, de nem tudta elvenni a férfitől. Verekedni kezdtek, közben a vádlott előbb a plafonba, majd a gondnok felé lőtt. Nem találta el. Ezután a biztonsági őr

hasára akart közvetlen közelről egy célzott lövést leadni, a golyó viszont elakadt a fegyverben.

A folyamatos küzdelem közben mindketten elestek, a földön tovább verekedtek, közben a vádlott többször igyekezett elsütni a fegyvert, de a zárszerkezet folyamatos mozgatása miatt nem sikerült neki. A férfit végül az épületben tartózkodó két rendőr fegyverezte le

A vádlott, amikor a bűncselekmény után találkozott a vezető ügyésszel, azt mondta neki: Hozzád indultam, veled akartam végezni".

A férfit hivatalos személy sérelmére elkövetett gyilkossági kísérlettel, gyilkosság előkészületével, lőfegyverrel és lőszerrel visszaéléssel, valamint személyi szabadság megsértésével vádolták meg. Az ügyészség szerint a lövöldöző beszámítási képessége a bűncselekmény idején enyhe fokban volt korlátozott, ezért bűnösségének kimondását és a büntetési tétel felső határához közelítő fegyház kiszabását kérte.

A bíróság kimondta, hogy a vádlott súlyos pszichiátriai betegsége miatt nem beszámítható, kóros elmeállapota ok-okozati összefüggésbe hozható a bűncselekmény elkövetésével.

Az ítélet ellen az ügyész fellebbezést jelentett be, így az nem jogerős.