Megújul a XVII. kerületi szakrendelő

Vágólapra másolva!
Mintegy 1,756 milliárd forintból újul meg a XVII. kerületi szakrendelő az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében – mondta Dunai Mónika, Rákosmente fideszes országgyűlési képviselője csütörtökön, az intézményben tartott sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

2019 második felében valósul meg a Bajcsy-Zsilinszky Kórházhoz tartozó rendelőintézet fejlesztése. Emeletráépítéssel bővül a rendelő alapterülete, ez lehetővé teszi, hogy beköltözzön a központba a bőrgyógyászat Rákoscsabáról, Rákoskeresztúrról a tüdőszűrő és tüdőgondozó, és egy gasztroenterológiai egység is létrejöjjön.

Az orvosi műszerpark 264 millió forintból újul meg, a berendezések cseréje 101 millió forintba, az informatikai eszközök cseréje 31 millió forintba kerül. Bővítik a liftet is, hogy fekvőbetegeket is lehessen vele szállítani.

Dunai Mónika elmondta: a XVII. kerületi önkormányzat százmillió forinttal járul hozzá a fejlesztéshez, ebből a pénzből a többi között új, 130 férőhelyes parkolót alakítanak ki a rendelőintézetnél. Reményeik szerint a telephelyek megszüntetésével nemcsak jobb betegellátást tudnak biztosítani, de csökkenteni tudják a fenntartási, üzemeltetési költségeket is.

A fejlesztés eredményeként korszerű gépekkel felszerelt, tágas, európai színvonalú szakrendelőben fogadhatják a rákosmentieket.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt, hogy az elmúlt uniós ciklus 500 milliárd forintos fejlesztési forrásaiból csak a vidék egészségügyi ellátását tudták fejleszteni, ennek keretében megújult 77 kórház, 54 rendelő és 97 mentőállomás, és 23 új rendelő, 30 új mentőállomás készült el. A gazdasági teljesítmény révén a következő években a főváros és a központi régió ellátását kívánják újjászervezni.

Bodnár Attila, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet főigazgatója elmondta, a kórház négy szakrendelőt üzemeltet, köztük a jelenleg három telephelyen üzemelő rákosmentei szakrendelőt, amely 1973-ban épült, 1981-ben csatolták a kórházhoz, ellátási területéhez körülbelül 90 ezer lakos tartozik.

Felidézte, mostanra megújult az épület homlokzata, tetőszigetelést kapott az intézmény, korszerűsítették a fűtését és kicserélték a nyílászárókat.

A kórház 2015-ben 157 millió forintból két telephelyen kicserélte a teljes radiológiai műszerparkot.

Fenke Ferenc, a rendelőintézet főorvosa kérdésre válaszolva elmondta: az intézményben 100-110-en dolgoznak, közülük 47-en asszisztensként, a többiek orvosok. 30 ezerrel kevesebb dolgozó van az egészségügyben, mint amennyi az európai uniós csatlakozás előtt volt, a jövedelememelkedés nyomán ezeket a dolgozókat "visszavárják". Úgy vélte, a szakrendelő megnövekedett feladatait a kórház segítségével el tudják látni.