Vágólapra másolva!
Az első becslések szerint több százezer forintra tehető, de akár a milliós nagyságrendet is elérheti az Állami Számvevőszék (ÁSZ) fővárosi központját ért kár - közölte az ÁSZ csütörtökön az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

Horváth Bálint, az ÁSZ kommunikációs vezetője a közleményében azt írta, hogy a Közös Ország Mozgalom aktivistái szerdán narancssárga festékkel festették le az ÁSZ Apáczai Csere János utcai központjának épületét.

A számvevőszék műemlékvédelmi szakvéleményeket kért a károk felmérésére.

Az első becslések szerint az okozott kár több százezer forintra tehető, de akár elérheti a milliós nagyságrendet is - közölte Horváth Bálint. A kommunikációs vezető rámutat arra, hogy a támadás elkövetői a közvagyont rongálták meg, az adófizető állampolgároknak okoztak kárt.

Az ÁSZ vizsgálja a további jogi lépések szükségességét - fűzte hozzá.

Horváth Bálint hangsúlyozta: kizárólag az ÁSZ munkatársainak köszönhető, hogy sikerült megelőzni az ennél is nagyobb kárt, hiszen a támadás után azonnal elkezdték a kármentést, nekiláttak a festék gyors eltávolításának, ami azonban nem sikerült teljesen.

A porózus szerkezetű antik kőburkolat apró réseiben több helyen megmaradt a narancssárga festék, egyes falrészek elszíneződtek, valamint az épület vakolata több helyen megrongálódott - írta.

A kommunikációs vezető a közleményében kitért arra, hogy az ÁSZ-székháznak helyet adó épület, a Duna-korzó hét koraeklektikus háza közül egyetlenként maradt fenn. Az 1869-71-ben épült palotát a hajlított székeiről híres Thonet testvérpár építtette, tervezője Skalnitzky Antal és Koch Henrik építő cége volt, az épület műemléki védettség alatt áll.

Gulyás Márton és társai akciójáról itt írtunk, rövidesen pedig bemutatjuk a Soros-provokátor Gulyás agresszív rongáló és romboló "pályafutását".