Balog Zoltán a veronai busztragédiára emlékezett

A youth looks at floral tributes laid near the "Belle Equipe" restaurant, the site of one of the attacks in Paris on November 14, 2015. Islamic State jihadists claimed a series of coordinated attacks by gunmen and suicide bombers in Paris that killed at least 128 people in scenes of carnage at a concert hall, restaurants and the national stadium. AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE Egy gyerek nézi a gyertyák fényeit a Belle Equipe étterem előtt
Vágólapra másolva!
Január 20-án lesz egy éve, hogy tizenheten vesztették életüket a veronai busztragédiában, főleg középiskolás diákok. Balog Zoltán emlékezett a borzalmas tragédiára. 
Vágólapra másolva!

2017. január huszadikán tizenheten vesztették életüket, amikor a Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjait szállító busz a veronai autópályán eddig ismeretlen okból letért az útról, fékezés nélkül az autópálya szalagkorlátjának hajtott, majd egy autópályahíd pillérének csapódott, végül kigyulladt. A buszon összesen ötvenhatan utaztak, az iskola szokásos sítáborának részt vevői, a gimnázium tanárai, diákjai, egykori diákjai, az egyik tanár családtagjai, valamint két sofőr.

Érdemes-e egyáltalán tovább élni?

Balog Zoltán, emberi erőforrás miniszter Facebook-oldalán emlékezett meg a borzalmas tragédiáról. A Vígh házaspár két gyermekét vesztette el, és arra kérték a minisztert, hogy szólaljon meg a temetésen. Az akkor elmondott gondolatokkal emlékezett Balog Zoltán.

"Sokan vagyunk ma itt, édesanyák, édesapák, nagyszülők és fiatalok. Sokan, akik fiúk és lányok egy családban, szeretett barátok, jó arcok a baráti körben. Vagy éppen testvérek, élni akaró fiatal emberek. Búcsúzni jöttünk két fiataltól, akik szintén nagyon akartak, és nagyon tudtak élni, de mindketten áldozatok lettek. Hányszor történik így? Éljük az életünket mi, szülők, lenyűgözve, remegve figyeljük, biztatjuk, óvjuk a gyermekeinket, akiknek a világra jöttével immár végérvényesen rajtunk kívül került a sebezhetőségünk."

Ma ugyanis Magyarországon vannak olyan családok, akik annak köszönhetik gyermekeik megmentett életét, hogy volt két bátor, halállal is szembe néző ember, aki megmentette őket. Mondjuk ki minél többször magunk miatt és miattatok: köszönjük, köszönjük, Tanár Úr, Gyuri, köszönjük! S köszönjük, hogy itt vagytok, Erika!"

A sofőr életben maradt

Mint arról korábban beszámoltunk, ki tudott jutni a buszból, és eszméleténél volt a veronai buszbaleset sofőrje az ütközés után. A szülők most jutottak hozzá az olasz rendőrség jegyzőkönyveihez, amiből újabb részletek derültek ki a január 20-i tragédiáról.