Remélhetőleg tavasz végén, nyár elejére megérkezik Budapestre az új amerikai nagykövet - mondta Megyesy Jenő, a miniszterelnök amerikai ügyekért felelős főtanácsadója a Híradó.hu-nak a Donald Trump amerikai elnök egy évvel ezelőtti beiktatatásához kapcsolódóan adott interjúban.

Megyesy megjegyezte: nehéz prognosztizálni, hogy a szenátus mikor hagyja jóvá a jelöltet, akit meg is hallgat előtte a testület.

Sajtóhírek szerint David Corsteint jelölnék Budapestre amerikai nagykövetnek. 

Ez azt jelentené, hogy most is egy politikai kinevezett érkezne Magyarországra, ahogy az volt az elmúlt 20 évben is. Nem feltétlenül baj, hogy nem karrierdiplomata jön, mert egy politikai kinevezett függetlenebb tud maradni a rendszertől, és közelebb áll az elnökhöz - mondta Megyesy Jenő.

Arra számítok, hogy az új nagykövet megérkezésével a helyzet továbbra is pozitív irányba mozdul majd, és a felmerülő viták nem lesznek előtérben - nyilatkozta a kormányfői főtanácsadó.

A magyar-amerikai viszonyról Megyesy azt mondta, hogy a katonai, nemzetbiztonsági együttműködés mindig is jó volt, a NATO megbecsült tagja Magyarország, a gazdasági kapcsolatok is megfelelőek, hisz Amerika Németország után Magyarország második legfontosabb partnere.