Hadházy Ákos nagyot hazudott: fizetnie kell

Hadházy Ákos; Szél Bernadett
Budapest, 2017. január 14. Hadházy Ákos újraválasztott társelnök a Lehet Más a Politika (LMP) kongresszusán a fővárosi Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpontban 2017. január 14-én. Az LMP XXXVII. tisztújító kongresszusán a küldöttek újraválasztották a párt két jelenlegi társelnökét, így továbbra is Szél Bernadett és Hadházy Ákos töltik be a posztot. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Kamuinfó - így kellene hívnia sajtótájékoztatóit Hadházy Ákos LMP-s politikusnak a PestiSrácok.hu szerint. Kiderült ugyanis, hogy már a Szent István Egyetem jó hírnévhez és becsületéhez fűződő személyiségi jogait is megsértette, amikor 2016-ban azzal kürtölte tele a nyilvánosságot, hogy az intézmény „álprojektek" és „áltanulmányok" révén milliárdos összeggel stafírozott ki külsős cégeket. Ezt a Fővárosi Törvényszék mondta ki. Az LMP-s politikus a bíróságon szinte semmit nem bírt bizonyítani a hazugságaiból, ezért félmilliós sérelemdíjat fizethet.
Vágólapra másolva!

Különösen kínos hetet zárt Hadházy Ákos és pártja. Előbb társelnök-párjának afgán külsős szakértőjéről derült ki, hogy egy két lábon járó nemzetbiztonsági kockázat, s ezért Szél Bernadett nemkívánatos személy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságában. Aztán Hadházy Ákosról bizonyosodott be, hogy titokban találkozgat Simicska Lajos Jobbik közeli oligarchával és fiával - állapítja meg a PestiSrácok. Csakhogy Hadházy a héten még egy személyiségi jogi pert is elbukott, amelyet a Szent István Egyetem indított ellene.

Hadházy Ákos Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A magát „korrupcióellenes szakpolitikusnak" feltüntető Hadházy 2016 áprilisában a Korrupcióinfo.hu nevű honlapján újabb botránnyal próbált előállni. A Szent István Egyetem Békés megyei campusán történt állítólagos visszaélésekről számolt be. Szerinte az ott megrendelt tanulmányok plagizáltak és túlárazottak voltak, szerinte a lényeg az volt, hogy a tudományra hivatkozva milliárdokat lehessen fizetni inkompetens cégeknek.

Hadházy mindenféle dokumentumokat is föltöltött a honlapjára, amelyek az állítólagos kamutanulmányok voltak.

Ám a Fővárosi Törvényszéken végül kiderült, hogy ezeknek semmi közük nem volt a pályázat során valójában elkészült tanulmányokhoz. Tehát nem az egyetem vagy a pályázat résztvevői készítették a kamutanulmányokat, hanem maga Hadházy Ákos.

Az LMP társelnökének valótlan állításait akkor több balliberális médium (Index, Magyar Narancs, 168 Óra) is átvette, és címlapon népszerűsítette.

Az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék végül az egyetem kereseti kérelmének nagy részét elfogadta, és megállapította, hogy Hadházy Ákos valótlan tartalmú közléseivel megsértette az intézmény jó hírnevét, eltiltotta őt a további jogsértéstől, kötelezte, hogy

kérjen bocsánatot, fejezze ki sajnálkozását a Korrupcióinfo.hu holnapon, valamint fizessen 500 ezer forint sérelemdíjat és 30 ezer forint perköltséget az egyetemnek.

Mivel az elsőfokú ítélet ellen Hadházy Ákos fellebbezett, így az nem jogerős, és a per hamarosan a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.

Kovács Róbert, az egyetem jogi képviselője a PestiSrácok.hu-nak nyilatkozva üdvözölte az ítéletet, amely elmarasztalta a politikust a valótlan, semmivel sem bizonyított állítások miatt. Az ügyvéd elmondta azt is, hogy a politikus nem kereste meg az egyetemet a valótlan információk közzététele előtt, ráadásul olyan dokumentumokat rakott ki a honlapjára, amelyek ismeretlen eredetűek voltak, semmi közük nem volt a pályázatokhoz, illetve az azok során végül megszületett tanulmányokhoz.