Lehet, hogy volt magyar a megtámadott kabuli szállodában

2018.01.21. 12:27

Az afgán fővárosban nincs konzuli védelemért regisztrált magyar állampolgár, a tegnapi fegyveres támadás esetleges magyar érintettjei pedig minden segítséget megkapnak a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól (KKM) - közölte Szijjártó Péter, a külügyi tárca vezetője.

A külgazdasági és külügyminiszter tájékoztatása szerint a KKM a Terrorelhárítási Központtal és a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálattal együttműködve folyamatosan vizsgálja a Kabulban történő eseményeket.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterForrás: MTI/Máthé Zoltán

A KKM konzuli főosztálya, valamint a Kabulba akkreditált ankarai nagykövetség és iszlámábádi konzulátus azonnal felvette a kapcsolatot az afganisztáni és európai partnerekkel, az iszlámábádi afgán konzullal és a kabuli magyar katonai kontingenssel is - közölte Szijjártó.

Egy magyar állampolgár január első napjaiban Kabulban tartózkodott, de megerősítette, hogy már hazatért Magyarországra - tette hozzá .

A külügyminiszter tájékoztatása szerint jelenleg folyamatosan egymásnak ellentmondó híreket kapnak az esetleges magyar érintettségről, de az afganisztáni helyzet miatt az információkat nem lehet hitelesnek minősíteni.

A fejleményeket folyamatosan figyeljük, ha kiderül, hogy a szállodában volt magyar állampolgár, és segítségre szorul, a kollégáink természetesen mindenben segíteni fognak neki - tudatta Szijjártó.

Az afgán biztonsági erők tagjai a füstölgő Intercontinental szállodánál Kabulban 2018. január 21-én, miután az előző este három fegyveres robbantott, majd elbarikádozta magát az épületben. A merényletben hat civil, köztük egy külföldi nő életét vesztette. A biztonsági erők mindhárom támadóval végeztek. (MTI/AP/Rahmat Gul)Forrás: MTI/AP/Rahmat Gul

Az afgán belügyminisztérium mai tájékoztatása szerint véget ért a kabuli Intercontinental szálloda elleni fegyveres támadás. A biztonsági erők az összes támadóval végeztek. A merényletben hat civil, köztük egy külföldi nő vesztette életét, állampolgárságát egyelőre nem közölték.

Naszrat Rahimi, a belügyminisztérium egyik szóvivőjének tájékoztatása szerint heten sebesültek meg a szombat este indított támadásban, amelyet a tálibok vállaltak magukra.