Brutálisan megölte barátnőjét, aztán szabadon engedték, most újra ölt

2018.01.22. 17:45

Nem először gyilkolt az a férfi, aki a gyanú szerint a hétvégén megölte a saját apját Tornyospálcán. Információink szerint a férfi korábban brutálisan megölte a barátnőjét. Csakhogy a bíróság nem börtönbe, hanem elmegyógyintézetbe küldte, ahonnan két év után szabadon engedték. Pont a most meggyilkolt apja, illetve az anyja gondjaira, vagyis gyámságára bízták az akkor 21 éves férfit. Az általunk megkérdezett szakember szerint abban a két évben, amikor kezelték, minden bizonnyal jól viselkedett, most azonban valami történhetett.

Elsődlegesen enyhébb kényszerintézkedésre, a házi őrizetre tettünk indítványt, másodlagosan pedig, amennyiben a másodfokú bíróság fenntartja az előzetes letartóztatást, akkor arra, hogy változtassa meg a fogvatartás helyét, ne egy BV intézetben, hanem akkor az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben rendeljék el

- nyilatkozta az Origónak annak a férfinak az ügyvédje, aki a gyanú szerint egy konyhakéssel megölte a saját apját.

 

Itt ölték meg az idős férfitForrás: Police.hu

Vagyis az ügyvéd azt szerette volna elérni, hogy védence ne kerüljön előzetesbe, vagy ha igen, akkor ne börtönbe.

Az első megoldásra azonban

a bíróság szerint nem volt lehetőség, attól tartottak ugyanis, ha szabadon engedik a férfit, megszökik vagy újabb bűncselekményt követ el.  

Arra azonban, hogy Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe kerüljön, van esély. Már csak azért is, mert korábban a férfit már kezelték itt:

Adat van arról, hogy a férfi beteg, itt elsődlegesen azt kell vizsgálni, hogy volt-e neki beszámítási képessége. Ehhez hosszabb orvosi megfigyelés szükséges, ezt pedig csak az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben tudják végrehajtani

- mondja az ügyvéd.

Nem kellett még az ideiglenes gyógykezeléséről dönteni, ezt még megelőzi egy elmeorvosi szakértői vizsgálat. A bűncselekmény elkövetésének körülményei, illetve a korábban elkövetett bűncselekmény ezt indokolttá teszi

- ezt már Szilágyi László, a megyei főügyészség szóvivője mondta megkeresésünkre.

Az ügyészségi szóvivő által említett bűncselekmény, információink szerint, szintén egy gyilkosság. Méghozzá még a mostaninál is brutálisabb gyilkosság.A férfit, úgy tudjuk, azután ítélték el, hogy 2003-ban az akkori barátnőjének kiszúrta a szemét, a nemi szervébe egy botot dugott, többször áthajtott rajta autóval, aztán felgyújtotta.

A bíróság azonban nem börtönbe, hanem az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe küldte, ahonnan két év után kiengedték, azóta szülei gyámsága alatt állt.

A rendőrségen már bilincsben hallgatták ki a gyilkossággal gyanúsított férfitForrás: Police.hu

Persze kérdés, hogy egy ilyen kegyetlen gyilkosság után - amelyért akár élete végéig is börtönbe kerülhetett volna - hogyan kerülhetett két év után szabadlábra.

A bíróság dönti el, kit engednek ki az IMEI-ből. Félévente felülvizsgálatot tartanak, a bíróság kap egy szakvéleményt az IMEI-től, valamint kirendelnek minden félévben két szakértőt, akik eldöntik, hogy szabadlábra helyezhető-e az illető- adta meg a kérdésünkre a választ Kabódi Csaba az ELTE jogi karának tanszékvezetője. 

Azt is elmondta, hogy valószínűleg az intézetben jól viselkedett a férfi, de amikor kikerült, már nem biztos, hogy szedte a gyógyszereit. Azt nem lehet tudni, hogy mi lesz az ítélet, ha beszámíthatónak találják a férfit.

Külsőre bűnismétlésnek tűnik, de az a gond, hogy alapból nem volt bűnelkövető, a büntetőjog szerint nem volt beszámítható. Lehet, hogy visszakerül az IMEI-be, az egész szakértői kérdéskör- mondja Kabódi Csaba.

A férfi elfogásáról a rendőrök videót is készítettek:

Tornyospálca polgármestere megkeresésünkre elmondta, hogy

amikor az első gyilkosság után hazaengedték, féltek tőle az emberek, de mivel azóta sok idő telt el, a közvetlen félelem már elmúlt.

Lukácsi Attila László úgy véli, ha mostanában látta volna valaki, aki nem ismeri, azt gondolta volna, hogy egy átlagos férfi.

Felajánlottuk a családnak, hogy ha bármiben segítségre szorulnak, akkor szóljanak, de egyelőre nem kerestek meg minket

- tette még hozzá.

Korábban a Bors arról írt, hogy a férfi vénás gyógyszerezését leállították, de továbbra is szednie kellett gyógyszereket. Ahogy írják, elképzelhető, hogy ettől zavarodott meg, és ölt újra.