Dzsihadisták a Nyugat-Balkánon

Iszlám Állam propaganda Abu Mugatil
This still image grab taken off a video posted online on December 18, 2014 by al-Itisaam media foundation, one of the Islamic State (IS) group's media arms, allegedly shows Abou Mouqatel or Abu Muqatil (R) -- an IS militant wanted by Tunisian authorities for murder whose real name is Abou Bakr al-Hakim or Boubaker el Hakim -- speaking next to fellow militants from an undisclosed location under the jihadiest group's control and claiming the 2013 twin assassinations of Tunisian secular politicians, Chokri Belaid and Mohamed Brahmi. Belaid was killed on February 6 last year, while Brahmi was murdered on July 25, in twin attacks blamed by the authorities on the jihadist Ansar al-Sharia group that had not previously been claimed. AFP PHOTO / HO / Al-Itisaam media foundation -- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / Al-Itisaam media foundation - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM ALTERNATIVE SOURCES, AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED / AFP PHOTO / Al-Itisaam media foundation / -
Vágólapra másolva!
A Migrációkutató Intézet arról közölt összefoglaló tanulmányt, hogy milyen a kapcsolat a Nyugat-Balkán muszlim kisebbségei és muszlim szélsőségesek között. Az Iszlám Állam terrorszervezethez mintegy négyezer európai csatlakozott, közel ezren éppen ebből a térségből. 
Vágólapra másolva!

A Migrációkutató Intézet január 25-én megjelent angol nyelvű elemzésében helyi szerzők tanulmányait felhasználva mutatja be, hogy milyen a viszonya a nyugat-balkáni muszlim kisebbségeknek a szélsőségesekhez.

Az írásból kiderül, hogy a nyugat-balkáni országok muszlim közösségei természetes közeledést látnak Törökország, a Perzsa-Öböl, vagy éppen Irán balkáni irányú törekvései kapcsán. A helyzetet bonyolítja, hogy Nyugat-Európával szemben a balkáni muszlimok őslakosok, nem első-, vagy másodgenerációs bevándorlók.

Nem véletlen, hogy az Iszlám Államhoz csatlakozó 4 ezer európaiból mintegy 900 fő érkezett a vizsgált térségből.


Szerbiában legfőképpen a Szandzsák és annak központja, Novi Pazar a szélsőséges iszlamisták központja. A gazdaságilag az országon belül is szegénynek számító térségben az elmúlt években mudzsáhid 8szent ügyért harcoló) hadsereg szervezésére is kísérletet tettek. A Szandzsákban mintegy 142 ezer muszlim vallású bosnyák él.

Bosznia-Hercegovinában 200-330-ra tehető azoknak az embereknek a száma, akik a közel-keleti konfliktusokban a fegyveres dzsihadisták oldalán harcoltak.

A helyzet különösen az észak-keleti térségben aggasztó, ahol a szélsőségesek egész falvakat tudhatnak maguk mögött.

Iszlám Állam Forrás: AFP/-

A többségében muszlimok lakta Albániából mintegy 80 ember csatlakozhatott az Iszlám Államhoz. Tirana harcol ugyan a szélsőségesek ellen, de sokatmondó adat, hogy

az albániai muszlimok 24 százaléka szerint a saría isten szent kinyilatkoztatása.

A koszovói szalafisták a legjobban beágyazottak a térségben. 2014 és 2016 között több mint 300 koszovói harcolt a szélsőségesek oldalán Szíriában és Irakban. Figyelembe véve az ország létszámát (1,8 millió fő), ez az érték arányát tekintve Európán belül a legmagasabb. 2017-ben több mint 100 embert tartóztattak le a pristinai hatóságok toborzás és terrorista szervezetekkel való kapcsolat miatt.

Több koszovói elemző rámutat arra a tényre, hogy

a muszlim felekezetek térnyerésében a helyi, főleg szaúdi pénzből működő NGO-k nagy szerepet játszanak.


A kérdés Macedóniában is napirenden van. Több, mint 80 ember tért haza Szíriából és Irakból, akik közül a hatóságok letartóztattak vagy börtönbüntetésre ítéltek. Az ország titkosszolgálatának vezetője, Zoran Ivanov leszögezte:

A Migrációkutató Intézet meglátása szerint Magyarországnak elemi érdeke, hogy az illegális migrációt meggátolja, és az ország területe ne szolgáljon a szélsőségesek logisztikai központjaként.