Új politikai irányvonalával megtagadhatja gyökereit az LMP

Schiffer András Zágráb, 2015. január 13.
Goran Cmrecki, a horvát zöld párt (ORaH) alelnöke, Vlasta Toth, az ORaH igazgatótanácsának tagja és Schiffer András, az LMP társelnöke (b-j) sajtóértekezletet tart Zágrábban 2015. január 15-én.   (MTI/HINA/ Daniel
Zágráb, 2015. január 13. Goran Cmrecki, a horvát zöld párt (ORaH) alelnöke, Vlasta Toth, az ORaH igazgatótanácsának tagja és Schiffer András, az LMP társelnöke (b-j) sajtóértekezletet tart Zágrábban 2015. január 15-én. (MTI/HINA/ Daniel Kasap)
Vágólapra másolva!
Farkas Örs az M1 Ma este című műsorában arról beszélt, hogy egyre több jel utal arra, hogy együttműködésre törekedhet az LMP és a Jobbik, utalva az LMP vezető politikusai és a Simicska-birodalom képviselői közötti titkos politikai egyeztetésekre. A szakértő a két párt lehetséges szövetségkötésének elemzésekor aláhúzta, hogy Schiffer Andrásnak, az LMP alapítójának a politikából való kiszállásával és a párt új irányával megnyílt a lehetőség olyan alkuk megkötésére is, amely a párt korábbi gondolkodásmódját és adott esetben népszerűségét veszélybe sodorhatja. Mint többször megírtuk, a Ripost leplezte le, hogy Hadházy Ákos gyakorlatilag eladta a pártot Simicska Lajosnak és megköttetett a Simicska-LMP paktum.
Vágólapra másolva!

Farkas Örs az M1 Ma este című műsorában azt mondta, hogy az LMP és a Jobbik eddigi politikájából nem lehetett arra következtetni, hogy bármilyen politikai együttműködés létrejöhet köztük. A politikai elemző arra emlékeztetett, hogy a pártok megalakulásakor Schiffer András vagy Vona Gábor által meghatározott célkitűzések mostanra mennyire átalakultak. Hozzátette, hogy

Schiffer András politikából való kiszállásával és a párt új irányvonalával megnyílt a lehetőség olyan alkuk megkötésére is, amely a párt alapelveit és adott esetben népszerűségét veszélybe sodorhatja.

Schiffer Andrásnak, az LMP alapítójának a távozásával az LMP új irányt vett. Forrás: MTI/FaH//FaH/Daniel Kasap

Farkas Örs kiemelte, hogy az LMP alapítója sok szempontból akadálya lehetett a jelenlegi pártvezetésnek, hiszen teljesen elzárkózott a baloldali pártokkal való választási együttműködés mindenféle formájától. A politikai elemző úgy látja, hogy amióta Schiffer eltávolodott a párttól, megnyílt az út a különböző politikai alakulatokkal felé való közeledésre, ami a párt hitelességét sodorja veszélybe. A szakértő szerint az LMP és a Jobbik szavazótábora alapvetően eltér egymástól, így nehezen elképzelhető egy olyan együttműködés a két párt között, ami választási szövetséget hozna létre. Feltehetően arra törekedhetnek a felek, hogy a jelöltállítási folyamatban az egyes jelöltek „ne üssék egymást" a választásokon, április 8-án – tette hozzá.

Ahogy a Ripost leleplezéséből kiderült, egy titkos találkozón Simicska emberei találkoztak Hadházy Ákossal és más LMP-vezetőkkel. Hadházyt a párton belül máris az LMP táskás emberének neveznek, hiszen lényegét tekintve eladta a pártot. A titkos megbeszélésen született meg a Simicska-LMP paktum. Kerestük Szél Bernadettet is, de nem hajlandó válaszolni kérdéseinkre. Nem mondja meg, hogy tudott-e előre a titkos találkozóról és azt sem, hogy mit gondol róla. Például, hogy egyetért-e a Simicska-LMP paktummal.