Simicskó István: a V4-es együttműködés példaértékű Nyugat-Európa számára

2018.01.25. 14:41

A visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) együttműködése olyan stabil közös értékeken alapul, amelyeket nem írhat felül semmi, s példaértékű Nyugat-Európa és a világ számra is - jelentette ki Simicskó István védelmi miniszter Pozsonyban, ahol szlovák kollégájával, Peter Gajdossal találkozott.

A hivatalos látogatáson tartózkodó Simicskó István szlovák partnerével a migráció kapcsán Európát érintő biztonsági kihívásokról, a V4-ek csoportján belüli, illetve kétoldalú védelmi együttműködésről, a közös haderőfejlesztési program lehetőségeiről és egy közös légtérvédelmi program tervéről is egyeztetett.

Peter Gajdos szlovák védelmi miniszter fogadja Simicskó István honvédelmi minisztert PozsonybanForrás: MTI/Krizsán Csaba

Magyarország és Szlovákia védelmi együttműködése magas színvonalon van, a V4-ek együttműködése pedig példaértékű - jelentette ki Simicskó az egyeztetés után, rámutatva arra, hogy ma Európában a biztonság óriási érték, s ennek az együttműködésnek és a közös döntéseknek köszönhetően Magyarország és Szlovákia a legbiztonságosabb országok közé tartozik a földrészen.

Ma Európa legbiztonságosabb országai között ott van Szlovákia és Magyarország, és ez egy nagyon nagy vívmány- hangsúlyozta a honvédelmi tárca vezetője.

Simicskó István szlovák partnerével közösen tartott sajtótájékoztatón azt mondta: Peter Gajdossal egyetértettek abban, hogy ma - amikor Európa számos nagyvárosában havi-heti rendszerességgel fordulnak elő terrortámadások és az illegális migráció újabb veszélyeket zúdíthat a kontinensre - a két ország számára saját biztonságának garantálása a legfontosabb. 

Szerinte mindkét fél elkötelezett a V4-ek továbberősítése irányában, az értékelvűség és kiállás tekintetében, amire a közös sors és a közös értékek megfelelő alapot adnak.

A magyar honvédelmi miniszter továbbá közölte: kollégájával beszéltek a közös védelmi beszerzések és a hadiipari együttműködés lehetőségeiről is. Kifejtette: ennek vonatkozásában lát lehetőségeket, például ott, hogy a beszerzéseknél közös fellépéssel csökkentsék az árakat.

Peter Gajdos, a szlovák védelmi tárca vezetője elmondta: szó esett a közös légtérvédelmi programról is, amelynek kétoldalú szerződése jelenleg a kidolgozás fázisában van, s várhatóan február végéig sikerül lezárni a szerződés véleményezését, március végére pedig végleges formába önthetik azt.