Orbán Viktor: Babis új színt hoz a V4-együttműködésbe

Orbán Viktor; BABIS, Andrej
Budapest, 2018. január 26. Orbán Viktor kormányfő (j) és Andrej Babis cseh ügyvivő miniszterelnök sajtótájékoztatója az Országházban 2018. január 26-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Andrej Babis új színt és új lehetőséget hoz a visegrádi tagállamok együttműködésébe - mondta Orbán Viktor kormányfő a cseh ügyvivő miniszterelnökkel folytatott péntek esti budapesti tárgyalása utáni sajtótájékoztatón, a Parlamentben. Babis nagyon jónak nevezte a két ország közötti együttműködést, szerinte Csehország és Magyarország sok kérdésben hasonlóan gondolkodik.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor szerint nagy szükség volt arra, hogy az európai és azon belül a közép-európai politika új motivációkat, új szemléletmódot kapjon, és

A miniszterelnök köszönetet mondott cseh kollégájának, amiért a migránsválság "kellős közepén" Prága határvédelmi erőket küldött a magyar-szerb határra.

Orbán Viktor kormányfő és Andrej Babis cseh ügyvivő miniszterelnök Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Arról is beszélt, hogy

a nagy európai kérdésekben egyetértés és érdekazonosság áll fenn

a két ország között.

Babis: Magyarország példát mutatott

Andrej Babis, aki a visegrádi országok kormányfőinek találkozójára érkezett Budapestre, az Orbán Viktorral folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón kiemelte:

A kvóták megosztják Európát, nem hatékonyak, és erről hasonlóan vélekedik Magyarország és Csehország, illetve a két másik visegrádi partner - jelentette ki.

A cseh ügyvivő miniszterelnök hangsúlyozta:

a visegrádi országok álláspontja hasonló Európa jövőjéről, és e tekintetben a migráció kulcskérdés.

Magyarország ebben a kérdésben már példát mutatott, törvényes kereteken belül oldotta meg a problémát, bár sokan kritizálták - mondta.