Fordulat: semmit nem ismer be a Teréz körúti robbantó

2018.01.31. 09:47

A 24 éves P. László Gergelyt azzal vádolják, hogy 2016 szeptemberében bombát robbantott a budapesti Teréz körúton. A támadásban két rendőr életveszélyesen, egy járókelő pedig könnyebben megsérült. Tavaly decemberben emeltek vádat a férfi ellen, aki a rendőröknek beismerte, amit tett. Azt mondta, azt akarta, hogy megsérüljenek a rendőrök, és tudta, hogy meg is halhatnak. Véget ért az első tárgyalási nap, amin ismertették a vádat, és felolvasták a gyanúsított beismerő vallomását, amit visszavont.

Az Origo helyszínen tartózkodó tudósítója szerint alig lehetett megmozdulni a tárgyalóteremben, annyian voltak az első tárgyalási napon. A fényképezőgépek hangjától pedig a bíró szavát is nehezen lehetett érteni.  

P. Lászlót bilincsben kísérték a tárgyalásraFotó: Szabó Gábor - Origo

A vádirat szerint P. László 2016. szeptember 24-én késő este a Teréz körúton a járdára tett egy táskát, amelyben egy szögekkel teli robbanószerkezet volt.

Amikor egy járőröző rendőrpár a táska közelébe ért, a robbantó egy távirányítóval felrobbantotta a bombát.

A két járőr életveszélyesen megsérült, egy járókelő pedig könnyebben. 

Úgy tudjuk, a sérült rendőröket hétfőn hallgatják meg. Mindketten milliós kártérítést szeretnének kapni.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

P. László Gergelyt, akit október 16-án fogtak el, gyilkossági kísérlettel, robbanóanyaggal visszaéléssel és terrorcselekmény előkészületével vádolták meg.

A vádirat szerint a férfi 2015 végén elhatározta, hogy robbantani fog, amihez beszerezte a műtrágyát, cukrot, mérleget, kávédarálót és a robbanóanyag összeállításához szükséges eszközöket", például rádiófrekvenciás távirányítót, és egy műszerész OKJ-s tanfolyamra is beiratkozott.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Teréz körúti robbantással vádolt férfi februárban beismerte, hogy mit tett, részletesen elmondott mindent. Akkor azt mondta, hogy

pár nappal a robbantás után minden ruháját elégette,

a cipőjét leszámítva, és nem volt bűntársa. Arról beszélt,azt akarta, hogy megsérüljenek a rendőrök, és tudta, hogy meg is halhatnak. A rendőrök fegyverét is el akarta venni, hogy meg tudja magát védeni, és csak azért nem vette el, mert nem látta őket.

Azon pedig megdöbbent, hogy nagyobb a bomba hangja, mint gondolta,

és azt hitte, nagyobb kárt okozott. 

Ezután arról is beszélt, hogy mivel figyelték ők, tudniuk kellett volna, hogy robbantani fog, és szerinte az apja és anyja nem az igazi szülei, mert örökbe fogadták. Akkori vallomása szerint aznap is követték, és ennek akart véget vetni a robbantással, most viszont

tagadta, hogy ő lenne a robbantó, visszavonta ezt a beismerő vallomást. 

Tavaly agresszív viselkedése miatt egy időre átszállították az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe, de az orvosszakértők nem állapítottak meg büntethetőséget kizáró okot. Ha a gyanúsítottat bűsűnösnek találják, akár élete végéig is börtönben maradhat.

Minden hétfőn lesz tárgyalás

Az első tárgyalási napon az ügyész részletesen ismertette a vádat, és meghallgatta a vádlottat. A következő két tárgyalási napon, február 5-én a bíróság meghallgatja a három sértettet, és várhatóan szembesíti őket a vádlottal. Február 7-én még 5 tanú áll majd a bíró elé.

Február végétől előre láthatóan minden hétfőn lesz majd tárgyalás az ügyben és ezeken a napokon további 55 tanú vallomásának a felolvasására, térfigyelő kamerák felvételeinek a megtekintésére és a szakértők meghallgatására kerül sor" - írta dr. Vadász Viktor, a Fővárosi Törvényszék Büntető Kollégiumvezetője az Origónak küldött közleményében.