A helyszíni bejárásról készült felvétellel folytatódott a lúgos orvos perének tárgyalása, amit mára napoltak el. A tavaly júniusi ítélet szerint az ügyet másodfokról kellett újraindítani, amit november végén megtettek. A Kúria úgy találta, hogy az első- és másodfokú bíróság is eljárási hibákat követett el, és nem bizonyította be kétséget kizáróan az orvos bűnösségét. Ez azonban nem jelenti azt, hogy Bene ártatlan lenne. Sőt a Kúria kimondta, hogy közvetett bizonyítékok alapján is be lehet bizonyítani a bűnösséget. Feburár 22-ére tűzték ki az ítélethirdetés napját. A nap végén egy nő kiabálva követelte, hogy engedjék szabadon a férfit, végül kivezették a teremből. Ezzel ért véget a tárgyalás.

Az Origo helyszínen tartózkodó tudósítója szerint B. Krisztián ma is magabiztosan és arrogánsan állt a bíró elé, és azonnal kikötötte, hogy nem fényképezhetik le.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

Áldozata, Renner Erika a családjával érkezett a reggel 9 órakor kezdődő perre. A tárgyalást egy videó levetítésével indították, amelyen a helyszíni bejárást látni. 

Ez történt

2013. március 12-én reggel a két gyermekét egyedül nevelő anya, Renner Erika kutyát sétáltatni indult, amikor az ajtóban elé ugrott egy bukósisakos, biciklismaszkos, kesztyűt viselő férfi. Megragadta a nyakánál, és betuszkolta a lakásába. Megkötözte egy zsineggel.

Az asszony ekkor tűszúrást érzett.

Rájött, hogy a férfi a combjába adott be valamilyen injekciót, amitől kábult lett, és magatehetetlenné vált.

A férfi ezután levetkőztette, és leöntötte lúggal a nemi szervét,

majd bevonszolta a fürdőszobába, és a kádba tette, ahol lemosta egy kicsit. Kamillával is letörölgette, végül egy pokrócba csavarta. Mielőtt a férfi elmenekült, még kirabolta a lakást. Kétszázötvenezer forint értékű elektronikai cikket vitt magával. Eltűnt az asszony két mobiltelefonja, és az egyik gyerek laptopja is. Az eszméletlen asszonyra a volt férje és új élettársa talált rá.

Három férfi

Miután a nyomozók kihallgatták az áldozatot és két kamasz gyerekét, eleinte három férfira gyanakodtak.

A volt férjre, az akkori élettársra és a volt szeretőre.

Ez utóbbira az asszony lányának vallomása alapján kezdtek gyanakodni a rendőrök. Mindhármukat kihallgatták. A volt szerető, a Budai Irgalmasrendi Kórház volt főigazgatója lett az első számú gyanúsított, miután a hazugságvizsgálón olyan kérdéseknél jelzett a poligráfos műszer, mint

„Erikát ön rabolta ki?" (válasz: nem), vagy „Tudja-e ön, hogy Erikát ki rabolta ki?" (válasz: nem).

Emellett az alibije sem volt sziklaszilárd. B. Krisztián azt mondta, március 12-én reggel negyed hat és fél hat között ébredt, majd autóval a kórházba ment, és

a támadás időpontjában is ott volt.

Részletesen beszélt arról, mit csinált az irodájában, és hogy több alkalmazottal is váltott néhány szót. Azt mondta, az egész napját a munkahelyén töltötte. Csak akkor hagyta el az épületet, amikor a szülei lakására ment, és aztán egy étteremben megebédelt. Ezt azonban a munkatársai nem támasztották alá. A férfi négy hónapig előzetes letartóztatásban volt, és kitartott ártatlansága mellett.

Gyerekeket kezelt a támadás után

Fotó: Hirling Bálint - Origo

2014. július 7-én szabadon engedték az orvost. A Fővárosi Főügyészség azzal indokolta döntését, hogy

nem tudtak hivatalos DNS-bizonyítékot begyűjteni a férfi ellen,

a sértett kezének összekötözésére használt zsinór ugyanis csak azonosításra alkalmatlan DNS-maradványokat tartalmazott. A minden kétséget kizáró bizonyíték tehát hiányzott, ráadásul az asszony sem vallott a férfi ellen, mert nem ismerte fel benne a támadóját.

Bene Krisztián előbb a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálatnál helyezkedett el, majd a 6. kerületben egy több mint száz gyereket ellátó körzet orvosa lett.

Először a bíró előtt

Az asszony ügyvédje nem nyugodott bele az ítéletbe. Renner Erikát is éjszakai pánikrohamok gyötörték, mert úgy érezte, nem segít neki az igazságszolgáltatás. Egy 2014-es tévéműsorban, miután kiderült, hogy újra bíróság elé állítják a volt főigazgatót, azt mondta, már biztos benne, hogy korábbi szeretője volt a maszkos támadó.

Bene Krisztián újra bíróság elé került.

Három évvel a támadás után,

2016 májusában újraindult ellene az eljárás.

A férfinak ezúttal Renner Erika vallomásán kívül az első számú tanúval is szembesülnie kellett. Vele az után találkozott, hogy a tanú vallomása szerint boldogan, ugrálva elhagyta a tetthelyet.

A beidézett tanú úgy emlékezett, hogy

a főorvos kék szemét látta azon a reggelen.

Az igazságügyi toxikológus szakértők véleménye is napirendre került. Ők az asszony vérében és vizeletében ketamint, klonazepámot, midazolámot és meprobamátot találtak.

Ezen szereknek a használatához szükséges információkat az internetről egy laikus is beszerezheti, igaz, ennek valószínűsége csekély"- mondta Zacher Gábor toxikológus a bíróságon, és arról is kifejtette a véleményét, hogy szerinte az elkövetőnek
alapos egészségügyi ismeretekkelkellett rendelkeznie, tehát orvos lehet az illető.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

Egyébként

az asszony a mai napig nem tud nemi életet élni,

a lúgos támadás ugyanis maradandó sérüléseket okozott. A maró folyadék a bőrfelületet és a nyálkahártyát is érte, szétroncsolva az asszony hüvelyét és a méhszáját is.

Maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés

Az elkövetés módja több mint elgondolkodtató. A lúgos bűncselekményhez injekciós tűt használtak, valamint egy kábításra alkalmas szert és valamilyen maró anyagot, a szakértők szerint lúgot. Ezeket egy orvos ismeri a legjobban, és ő az, aki ezekhez a legkönnyebben hozzáférhet, hiszen elérhetőek a kórházakban. A bíró úgy vélte, a maszkos támadó

rendelkezik egészségügyi szaktudással,

ami arra utal, hogy Bene Krisztián a tettes. (Más orvos nem lehetett érintett Renner Erika megtámadásában.) Emellett megállapította, hogy a támadó érzelmileg kötődött az áldozathoz, hiszen kamillával lemosta, miután leöntötte lúggal. Ez arra utal, hogy

nem akart nagy fájdalmat okozni neki,

ami egy szexuálisan aberrált elkövetőre nem jellemző. Ezért

kevésbé valószínű, hogy ismeretlen volt az elkövető

az áldozat számára. Az is kiderül, hogy

a férfinak volt indítéka

a támadás elkövetésére. Hat évig tartó viszonyuknak az áldozat vetett véget. A szakítást pedig Bene Krisztián nem tudta feldolgozni, Renner Erika állítása szerint zaklatta őt. Az orvos az utolsó szó jogán ártatlanságát bizonygatta.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

A férfit első fokon, nem jogerősen, 4 év börtönre ítélték, és 5 évre eltiltották az orvosi hivatástól. A bíró enyhítő körülményként számolt azzal, hogy a volt főigazgató büntetlen előéletű, és öt kiskorú gyermeket tart el. Az áldozat és jogi képviselője súlyosabb büntetésért fellebbezett. Később az ügyészség is csatlakozott hozzájuk. Ők azt kérték a másodfokú bíróságtól, hogy az első ítélettel szemben, amely szerint a férfit

maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés

miatt büntették, ezúttal

életveszélyt okozó testi sértésért

vonják felelősségre, és kapjon szigorúbb ítéletet.

Gyilkossági kísérlet

A másodfokú tárgyaláson Renner Erika azt kérte a bíróságtól, hogy Bene Krisztiánt

előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésért"

ítéljék el, és életfogytig tartó büntetést kapjon.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

Máziné Szepesi Erzsébet bírói tanácsa újabb szakértői véleményeket kért az ügyben. Zacher Gábor és Molnár Miklós orvosszakértők már korábban azt mondták, hogy

az áldozat közvetett életveszélyben volt.

Az ismert toxikológus szerint az asszony kétszer is meghalhatott volna. Először a kábítás következményeként, másodszor pedig abban az esetben, ha az égési sérülései elfertőződnek. Azt is mondta, hogy nem a támadón, hanem a véletlenen múlt, hogy az áldozat nem halt meg.

A férfit életveszélyt okozó testi sértés miatt

9 év börtönbüntetésre ítélték, és örökre eltiltották a munkájától.

A bíró ezt azzal indokolta, hogy a gyerekorvos visszaélt szakmai tapasztalatával és tudásával azért, hogy

szenvedést okozzon egy másik embernek,

ezért nem méltó arra, hogy gyógyíthasson. Azt pedig súlyosbító körülményként értékelte, hogy a férfi
előre kitervelte a támadást, aljas indokból és brutális módszerrel követte el. A bíróság úgy döntött, az Irgalmasrendi Kórház volt főigazgatóját kifosztás és magánlaksértés miatt is felelősségre kell vonni. Az ügy harmadfokon folytatódott.

Nem ért véget harmadfokon

Úgy tűnt, a 2013 óta húzódó ügy végére pont kerülhet nyáron. A harmadfokon eljáró bíróság viszont úgy döntött, hogy az ügyet visszahelyezi másodfokra.

Ez pedig újabb tárgyalási napokat jelentett, ezért áll még mindig bíróság előtt B. Krisztián.

Ítélet február végén várható

Fotó: Hirling Bálint - Origo

Renner Erika már tavaly nyáron és aztán novemberben is azt várta, hogy végleg lezárják ezt az ügyet. Az Origo helyszíni tudósítója szerint délelőtt hosszú tárgyalásra számítottak, és abban reménykedtek, hogy ma megtudják, mi lesz a sorsa a férfinak.

Délután jelentették be, hogy február 22-én várható ítélet az ügyben. Eközben a lúgos orvosként elhíresült B. Krisztián ismét ártatlannak vallotta magát, és kérte, hogy szüntessék meg az előzetes letartóztatását. A bíróság elutasította a kérést. Ekkor elkezdett kiabálni egy nő, hogy azonnal engedjék szabadon, mert szerinte ártatlan az orvos. Megfenyegette a bíróságot, hogy ha nem engedik ki, akkor annak nagyon rossz vége lesz. Végül egy őrnek kellett kivezetnie a teremből. Így ért véget a tárgyalási nap.