Megkezdődött a "2018 a külhoni magyar családok éve" programsorozat

2018.02.02. 14:09

A családokat segítő pályázatok mellett tudományos kutatások, képzések, táborok szerepelnek a "2018 a külhoni magyar családok éve" programban - mondta Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára a tematikus évnyitó rendezvényén, Budapesten.

A helyettes államtitkár közölte, hogy egymilliárdos keret áll rendelkezésre a külhoni magyar családok éve programjaira, és 500 millió forint a korábbi tematikus évek folytatására.

Szilágyi Péter, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkárForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A támogatásokon, pályázatok meghirdetésén kívül tudományos kutatásokat, képzéseket, táborokat szerveznek - hangsúlyozta.

Véleménye szerint a kutatás a többi között a külhoni házasságkötéseket, párválasztási szokásokat, a gyermekvállalási kedvet, a családokkal összefüggő kérdéseket érinti majd.

A helyettes államtitkár hozzátette: a külhoni magyar vállalkozások számára pályázatot hirdetnek, a cél, hogy családbarát vállalkozásokat hozzanak létre, illetve a meglévők fejlesszék szolgáltatásaikat.

Támogatják többek között családbarát helységek kialakítását. Emellett a szakmai gyakorlatokat, a betanítást is szeretnék segíteni - közölte Szilágyi, kiemelve, hogy jövő év február végéig több száz diáknak kívánnak ilyen lehetőséget biztosítani.

3-6 millió forint közötti összegre pályázhatnak a nem mezőgazdasági vállalkozók, és 3-4,5 millió forintos összegre a mezőgazdasági vállalkozók. A pályázatok február-márciusban jelennek meg, a teljes keret 500 millió forint.

Külhoni magyar kisközösségeket - települési önkormányzatokat, civil szervezeteket, egyházi közösségeket - is támogatnak majd 200 millió forinttal, a cél családbarát tevékenységek elindítása - mondta.

Ezenkívül egészségügyi intézményeket segítenék, Kárpát-medencei védőnői hálózatot hoznának létre.Képzéseket, körutakat szerveznek továbbá az év során partnerszervezetekkel, együtt dolgoznak a Ringató-képzéssel, a Magyar Védőnők Egyesületével, az Otthon Segítünk Alapítvánnyal.

Meghirdetnek továbbá családbarát rendezvényeket, lesz családi nap az Országházban február 17-én, illetve támogatják a külhoni magyar családi rendezvényeket, Hello Wood elnevezéssel alkotótábort is szerveznek.

Május és december során kezdőcsomagot biztosítanak az anyasági támogatást külhonban igénylő családoknak.

Továbbviszik a korábbi tematikus évek programjait is: a szakképző intézmények fejlesztésére több mint 300 millió forint áll rendelkezésre - ismertette Szilágyi Péter, aki jelezte: június 11-14. között, Mezőkövesden tartják a Kárpát-medencei magyar vállalkozók találkozóját.

Folytatódik az óvodafejlesztési program is, s a tematikus év is kapcsolódik hozzá.  

A helyettes államtitkár kiemelte: a 2010-ben létrejött jogszabályi háttérre és intézményrendszerre építkezve folytatják tevékenységüket. Azóta már látják az eredményeket, de mindig van tennivaló, most a nemzetépítés következik.

Felidézte, hogy 2012-ben indultak el a tematikus évek, minden évben egy-egy speciális témakört felölelve. Az első években az oktatásra, kultúrára fókuszáltak, 2015-ben jelent meg a gazdasági terület. Az idei tematikus évet a Magyar Állandó Értekezlet jelölte ki, novemberben döntöttek arról, hogy 2018 a külhoni magyar családok éve legyen.

Illés Boglárka, az Emmi ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a magyar családoknak még több megbecsülést, figyelmet, újabb támogatásokat, kedvezményeket szeretnének adni a Családok éve programsorozat keretében.

Illés hozzátette: a kormány úgy gondolja, hogy a saját erőforrásból kell megoldani a népesség gyarapodását. Kitért arra is, hogy 2010 óta egyre többen kötnek házasságot és egyre kevesebben válnak el.

A fiatalok egyértelműen családban gondolkoznak, így képzelik el jövőjüket. Több mint két gyermeket szeretnének átlagosan, ugyanakkor a termékenységi ráta egyelőre 1,5 - jelentette ki.

A támogató intézkedések sorában megemlítette többek között a Köldökzsinór programot, amelynek része a babakötvény. Ez a 42.500 forintos juttatás minden magyar szülőt megillet határokon belül és kívül.

Kitért arra is, hogy az egyszeri anyasági támogatás több mint 60 ezer forint.