Az uniós agrártámogatások csökkentése nem lehet megoldás a migrációs problémák kezelésére - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), miután Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter fogadta Marianne Thyssen foglalkoztatásért, szociális ügyekért, munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős uniós biztost, valamint Günther Oettingert, az Európai Bizottság költségvetésért felelős tagját.

Varga kijelentette: Magyarország alapvető érdeke a kohéziós- és agrárpolitika uniós forrásainak megőrzése, ezért a V4-es országokkal együtt nem támogatja azok csökkentését, ahogyan a magyar munkavállalókat hátrányosan érintő kiküldetési irányelv módosítását is aggályosnak tartja.

Varga Mihály, a nemzetgazdasági tárca vezetőjeForrás: MTI/Bruzák Noémi

A közlemény szerint nemzetgazdasági miniszter Marianne Thyssennel folytatott tárgyalásán hangsúlyozta: a magyar kormány számára elsőrendű fontosságú a munkavállalók védelme, ezért elfogadhatatlan, hogy a bizottság új javaslatcsomagja bonyolult ellenőrzési és adminisztratív kötelezettséggel sújtaná a magyar fuvarozókat, versenyképtelenné téve így azokat.

Magyarország álláspontja világos, a járművezetők nem minősülnek kiküldött munkavállalóknak, munkavégzésük része, hogy országhatárokat lépnek át, ezért a kiküldetési irányelv nem terjeszthető ki a szektorra - tette hozzá a tárcavezető.

Az Európai Szociális Alap 2020 utáni forrásfelhasználására Varga javasolta, hogy az alap a jövőben ne szűküljön le a munkanélküliség kezelésére, forrásainak fontos szerepe lehet ugyanis a munkaerőpiacot érintő további kihívások, így például a munkaerőhiány vagy a digitalizáció hatásainak kezelésében.

A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint a Günther Oettingerrel folytatott megbeszélésén az Európai Unió 2020 utáni többéves pénzügyi keretére vonatozó magyar álláspontot ismertette a miniszter.

Günther Oettinger, az Európai Bizottság digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztosaForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Eszerint az Egyesült Királyság kilépése okozta finanszírozási hiányt, valamint az illegális bevándorlás jelentette többletköltségeket nem lehet a kohéziós- és agrártámogatások csökkentésével pótolni. Magyarország ezért - a V4-es országokkal közös álláspontot képviselve - támogatja a tagállamok befizetéseinek növelését, egyúttal javasolja a költségvetés bevételi oldalát érintő új források vizsgálatát - közölte az NGM.