Akár 400 ezer is lehet a nettó kezdőbér

2018.02.05. 20:36

Még mindig népszerű a gazdaságinformatikus szak, tavaly például összesen 3 829 diák. De mivel foglalkozik valójában egy gazdaságinformatikus szakon végzett pályakezdő? Mennyi a kezdőbére? És mi a különbség két eltérő intézmény azonos képzése között?

Hallgatókat kérdeztünk az Educatio oktatási szakkiállításon arról, mire számíthat, aki a szakra jelentkezik. Ugyanis az elmúlt évek első helyes jelentkezési statisztikái alapján a gazdaságinformatikus szak egyike a legnépszerűbb képzéseknek. Az összes jelentkező ezen a szakon:

  • 2014-ben 3 528 fő
  • 2015-ben 3 711 fő
  • 2016-ban 3 346 fő
  • 2017-ben 3 829 fő

volt.

Mégis mennyit keresnek?

A gazdasági informatikus szakirányon a BGE Pénzügyi és Számviteli Karának képviselője volt az egyetlen, aki eléggé túllőtte az országos átlagot, ő nettó 400 ezres kezdőt mondott be a náluk végzett hallgatókra. A többség elég tág intervallumot jelölt meg itt, de kezdőfizetésként az országos átlagot, azaz a bruttó 300-320 ezer forintot saccolták.

Határ a csillagos ég, az informatikában nagyon sok pénz forog.

A Felvi.hu felsőoktatási portálon az Oktatási Hivatal által közzétett Diplomás Pályakövetési Rendszerének 2016-os adatai alapján ezen a területen bruttó 329 473 forint az átlagbér.

De mit ad a képzés?

A képzés célja gazdaságinformatikusok képzése, akik képesek az információs társadalom feltétel- és értékrendszerében a valós üzleti folyamatok, a folyamatokban rejlő problémák megértésére és megoldására.

A képzési idő 7 félév, vagyis 3 és fél év.

Az információtechnológia korszerű lehetőségeit kihasználva a szervezetek tudásbázisának és üzleti intelligenciájának növelésére, az infokommunikációs folyamatok és technológiák együttműködésen alapuló modellezésére, folyamatok szabályozására és tervezésére, a problémák feltárására, a problématér definiálására, alkalmazások fejlesztésére, működtetésére és a működés elvárt minőségnek megfelelő felügyeletére.

A szakmai gyakorlat egyéni vagy csoportmunkában erre alkalmas szervezetnél vagy a felsőoktatási intézményi gyakorlóhelyen teljesítendő legalább nyolc hétig tartó, 320 igazolt munkaórát tartalmazó projekt-struktúrájú gyakorlat.