A megbetegedések megelőzésére hívta fel a figyelmet az ÁNTSZ és az NFM

Vágólapra másolva!
Az influenzajárvány terjedésének visszaszorítására, a megbetegedések megelőzésére hívta fel a figyelmet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat hétfőn Budapesten.
Vágólapra másolva!

A Nyugati pályaudvaron tartott sajtótájékoztatón Homolya Róbert közlekedéspolitikáért felelős államtitkár elmondta, hogy az NFM által felügyelt állami vállalatok jelentős része kiemelt közszolgáltatást lát el, így felelnek az energiaellátásért, a postai szolgáltatásokért, a tömegközlekedésért. Mivel e tevékenységek ellátásakor az emberek kapcsolatba kerülnek egymással, fontos az a figyelemfelkeltő kampány, amelyet már évek óta végeznek az influenzajárvány terjedésének megelőzésére - mutatott rá.

Az államtitkár kiemelte, hogy az érintett dolgozóknak

ingyenesen biztosítják az influenza elleni védőoltást,

továbbá a közlekedési és nagyobb ügyfélforgalommal rendelkező cégeknél

elrendelték a napi többszöri, fokozott takarítást, fertőtlenítést a járvány visszaszorítására

Homolya Róbert kifejtette: Mintegy 100 ezer munkavállaló dolgozik az érintett területeken, ezért fontos a dolgozók megfelelő felkészítése a járványra.
Fontos, hogy ne csak az állam tegyen meg mindent azért, hogy felhívja a figyelmet az influenzajárványra és arra, hogyan előzhető meg a terjedése. Már évek óta a cégek is segítenek, hogy még több emberhez jussanak el ezek az információk - közölte. Mint mondta, a figyelemfelhívó kampányuk középpontjában az áll, hogy

óvatosabbnak kell lenni ebben az időben és vigyázni kell egymásra.

Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos az influenza elleni védőoltások fontosságára hívta fel a figyelmet. Azt kérte, akiknek ajánlják, az vegye igénybe az ingyenes védőoltást.

Az influenza terjedésének megelőzéséről el mondta, hogy aki megbetegedett, az ne menjen közösségbe, zsúfolt helyekre, ha azonban ez elkerülhetetlen,

vásároljon egyszer használatos maszkot

és azzal közlekedjen. A tömegközlekedést használva az alapos kézmosásnak kell lennie az elsőnek hazaérkezéskor - hangsúlyozta. Hozzátette: lényeges betartani a higiénés utasításokat, mert ezzel jelentősen csökkenthető a megbetegedések száma.

Az Óvd, akit szeretsz! Tartsd távol az influenzát! elnevezésű kampány sajtótájékoztatója után bemutatták, hogyan takarítanak ki egy vonatot.