Álkampánynak tartja a főpolgármester a szocialisták népszavazási kezdeményezését a 3-as metró akadálymentesítéséről. Nincs értelme népszavazást tartani, mert ami a feltett kérdésben van, az teljesül - tudatta Tarlós István közleményében.

"Kétmilliárd forintot elkölt az MSZP és jónéhány zéró támogatottságú csatlósa valamire a város pénzéből, ami semmit nem jobbít, semmit nem változtat meg. Álkampány a mozgáskorlátozottakat felhasználva átlátszó választási célra, félrevezetve a járókelőket" - közölte Tarlós.

Tarlós István, Budapest főpolgármestereFotó: Polyák Attila - Origo

A főpolgármester kifejtette: a Kúria annyit mondott ki, hogy meg lehet tartani a kérdésben a népszavazás. Számos olyan kérdés van, amiben nem tilos népszavazást tartani, csak épp nincs értelme. Ennek azért nincs, mert ami a feltett kérdésben van, az teljesül - tette hozzá.

Tarlós szerint a Kúria kimondta, hogy a teljes értékű akadálymentesítés nem követeli meg, hogy a megoldás kizárólag lift legyen. Tudni kell, hogy ilyet az Európai Unió sem ír elő. Az MSZP ezt "füllentette", de nem ezt kérdezi a népszavazáson.A főpolgármester kitért arra is, hogy a jelenlegi kezdeményezők a 2-es metró állomásainak - nem is olyan régen - csupán tíz százalékát akadálymentesítették, ők viszont csak lifttel az állomások több mint hatvan százalékát ellátják, és minden állomást akadálymentesítenek.

Kilenc ellenzéki párt megkezdte az aláírásgyűjtést annak érdekében, hogy népszavazás dönthessen a felújítás alatt álló 3-as metró teljes értékű akadálymentesítéséről.

A kezdeményezést az MSZP, a DK, az Együtt, a Liberálisok, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd képviselői jelentették be Budapesten egy sajtótájékoztató keretében.