Itt a gyerekek szeretete és nem a pénz a motiváció

2018.02.06. 21:02

Mivel foglalkozik valójában egy óvodapedagógus szakon végzett pályakezdő? Mennyi a kezdőbére? És mi a különbség két eltérő intézmény azonos képzése között?

Hallgatókat kérdeztünk az Educatio oktatási szakkiállításon arról, mire számíthat, aki a szakra jelentkezik. Ugyanis az elmúlt évek első helyes jelentkezési statisztikái alapján az óvodapedagógus szak egyike a legnépszerűbb képzéseknek. Az összes jelentkező ezen a szakon:

  • 2017-ben 4 860 fő

volt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Mégis mennyit keresnek?

A hallgatók többségében bruttó 180-190 ezer forintos kezdőfizetésről számoltak be.

A Felvi.hu felsőoktatási portálon az Oktatási Hivatal által közzétett Diplomás Pályakövetési Rendszerének 2016-os adatai alapján

ezen a területen bruttó 191 287 forint az átlagbér.

De mit ad a képzés?

A képzés célja, óvodapedagógusok képzése, akik alkalmasak az óvodai nevelés feladatainak ellátására, a 3-7 éves korú gyermekek nevelésére, a pedagógusi hivatás gyakorlására.

A képzési idő 6 félév, tehát 3 év.

A nemzetiségi szakirányt választó hallgatók képzésének célja a fentieken túl, hogy végzett óvodapedagógusként képesek legyenek a 3-7 éves gyermek magyar nyelven történő nevelése mellett nemzetiségi nyelven történő nevelésére is, a korosztályhoz illeszkedően nemzetiségi identitás (ki)alakítására, nemzetiségi kultúra közvetítésére. Felkészültek tanulmányaik mesterképzésben történő folytatására.