A kormány az idén 4 százalék feletti gazdasági növekedéssel és 2,4 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal számol – mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Az államtitkár szerint a két tényező összességében az államadósság csökkenését eredményezi, és emellett a 2018-ra tervezett adóváltozások, illetve plusz kiadásteljesítések is reálisan megvalósulhatnak.

Megjegyezte, hogy januárban 192,8 milliárd forint pénzforgalmi hiánnyal zárt az államháztartás központi alrendszere, amely az év egészét nézve az időarányos hiányt némileg ugyan meghaladja, eközben azonban két fontos folyamat zajlik. Az egyik az adóbevételek folyamatos növekedése, amelyet a reálgazdaság teljesítménye eredményez, a másik az uniós támogatások megelőlegezése.

Az év első hónapjában az állam 327 milliárd forintnyi kiadást teljesített az uniós programokra, bevételt viszont nem számolt el. Ha nem lenne ez a megelőlegezés, akkor a költségvetés 2018 januárjában nullához közel, sőt enyhe többlettel zárna – mutatott rá.

Banai Péter Benő kiemelte: úgy tudnak bővülni az állam bevételei, hogy a foglalkoztatottak számának és a kereseteknek a növekedése ellensúlyozza az adókulcs csökkentéséből fakadó hatást.Sőt nemcsak ellensúlyozza, hanem a központi költségvetés bevételei még nőnek is a kulcscsökkentés ellenére.