Törékeny lett az európai keresztény civilizáció, de Brüsszelt ez nem zavarja

2018.02.08. 14:16

A mostani időszak törékennyé tette az európai keresztény civilizációt. Vannak olyan emberek Brüsszelben és máshol, akik szeretnék, ha elfelejtenénk, hogy meg kell erősíteni ezeket az értékeket - jelentette ki a honvédelmi miniszter csütörtökön Tatán, a Magyar Honvédség 18. KFOR-kontingensének kibocsátó ünnepségén.

"Brüsszel versenyezteti a tagországokat, hogy ki tud nagyobbat mondani és többet tenni, alapvetően megváltoztatni az európai keresztény értékeket" - tette hozzá Simicskó István.

A honvédelmi miniszter kiemelte, hogy Magyarország megfontolt és jó lépéseket tett az elmúlt három évben, és "példát mutat Európa számos országának".

Hozzátette, a kormány mindet megtett azért, hogy a magyar emberek biztonságban élhessenek. Megtették a déli határnál, Koszovóban és máshol, hiszen 14 országban vannak jelen a Magyar Honvédség katonái.

A miniszter szólt arról, hogy a hat hónapos külszolgálatra utazó katonák egyszer, négy-öt napra hazatérhetnek családjukhoz. Megemlítette azt is, hogy a honvédség 100 új buszt rendelt az Ikarustól, és ebből negyvenet hamarosan átadnak.

A Magyar Honvédség 18. KFOR-kontingensének létszáma 355, 26 egység állományából tevődik össze, de zömük, 260 katona a tatai Klapka György lövészdandárban szolgál.

A magyar békefenntartók 1995 óta vannak jelen a Nyugat-Balkánon. A térség legjelentősebb stabilizáló ereje a KFOR-misszió, amelyben Magyarország a kezdetektől, 1999 óta részt vesz.