Magyarország és Szerbia között a politikai együttműködés soha nem volt olyan jó, mint most - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a magyar-szerb közös kormányülésről.

Orbán Viktor képeket osztott meg a magyar-szerb kormányülésről.

A jó politikai kapcsolatok eredményes gazdasági, kereskedelmi együttműködést tudtak létrehozni Magyarország és Szerbia között - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető kifejtette: "Magyarország és Szerbia között a politikai együttműködés soha nem volt olyan jó, mint most", és ebben a tekintetben el kell ismerni a jelenlegi szerb elnök erőfeszítéseit, amelyek nyomán a két ország közötti történelmi megbékélés irányába öles lépteket tudtunk tenni. 

Szijjártó Péter: Soha nem voltak ilyen jók a szerb-magyar kapcsolatokForrás: MTI/Máthé Zoltán

Ez a politikai kapcsolatrendszer kifejezetten kedvező hatással van a gazdasági együttműködésre is - mutatott rá. Hozzáfűzte: 2016-ban a kétoldalú kereskedelmi forgalom 1,9 milliárd euró volt, a tavalyi év első 11 hónapjában pedig 2,3 milliárd euró, így a becslések szerint az év végére elérte a 2,5 milliárd eurót.

A külügyminiszter kiemelte: a vajdasági gazdaságfejlesztési program sikeresnek minősíthető, 6200 pályázatot támogatott a magyar kormány több mint 10 milliárd forint értékben. Ezzel a Vajdaság gazdasági teljesítményéhez is nagy mértékben hozzájárultak, és jelentősen megerősítették a vajdasági magyar közösséget, ezért ezt a gazdaságfejlesztési programot a szerb kormány jóváhagyásával folytatják - közölte.

Négy infrastrukturális fejlesztés

Kitért rá: négy nagy infrastrukturális fejlesztés ügyében dolgoznak együtt. A Budapest-Belgrád vasútvonal felújítása a szerb szakaszon már megindult, a magyar szakaszon pedig kiírták a közbeszerzési eljárást, és több mint 30 konzorcium, vállalat érdeklődött a projekt iránt, 30-an ki is váltották a tender dokumentációt - mondta. Hozzátette: mindez világosan mutatja, hogy a magyar és a környékbeli építőipari vállalatok nagy érdeklődést mutatnak e beruházás iránt.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy különböző útépítési projektekben a határ túloldalán is magyar részvételre lehet számítani. Emellett pedig a Szeged-Szabadka-Baja vasútvonal tervezése befejeződött, most EU-s minősítést kérnek, hogy uniós forrásokat használhassanak, valamint a Szeged-Bácsalmás-Baja vasútvonal felújításának, illetve építésének tervezése is megkezdődik - sorolta.

Mint mondta, fontos, hogy ma már nemcsak Szerbia északi, hanem a déli részén is megjelennek magyar vállalatok, pénteken megállapodást írnak alá arról, hogy 10 millió eurós befektetetéssel egy magyar-szerb élelmiszer-feldolgozó vállalat kezdi meg a tevékenységét Dél-Szerbiában.

Az energetikai együttműködésről közölte: Szerbiának, Bulgáriának és Magyarországnak aláírt megállapodása van a Gazprommal, hogy a belső hálózatfejlesztések és az interkonnektorok kapacitásának bővítése nyomán 2019 végétől 6-8 milliárd köbméteres éves gázmennyiség vásárlására nyílik lehetőség a balkáni útvonalon keresztül Magyarországnak. Ha minden fél betartja ezt a megállapodást, akkor az Magyarország energiabiztonságához nagymértékben hozzájárul - magyarázta.

Varga: Szerbia fontos partner 

Szerbia fontos gazdasági partnere Magyarországnak, mielőbbi EU-s csatlakozása pedig elengedhetetlen az európai integráció mélyítéséhez - mondta Varga Mihály Zoran Đorđević szerb munkaügyi, foglalkoztatásügyi és szociálpolitikai miniszterrel folytatott találkozóján. A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, az elmúlt időszak sikeres magyar foglalkoztatáspolitikai intézkedései jó példával szolgálhatnak déli szomszédunk munkaerőpiaci problémáinak enyhítéséhez.