A döntő többség elutasítja Vona Gábor iszlámmal kapcsolatos mondatait

2018.02.09. 17:05

Még a kérdésben véleményt formáló jobbikosok fele is elutasítja Vona Gábor Allahhal és iszlámmal kapcsolatos kijelentéseit – derült ki a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásából.

Nagy port kavart a hazai politikai életben egy, a Mandiner.hu birtokába jutott 2013-as felvétel, melyen Vona Gábor muszlim fiatalok előtt, török nyelven tesz hitet Allah mellett egy törökországi rendezvényen - emlékeztet a Századvég elemzése.

A Jobbik elnökének nem ez volt az egyetlen  muszlimbarát megnyilvánulása, Vona Gábor más fórumokon is hangot adott az iszlám iránti szimpátiájának. A Századvég közvélemény-kutatása a pártelnök Allahhal kapcsolatos megnyilvánulásának megítélését vizsgálta a magyar választók körében.

Vona GáborForrás: MTI/Krizsán Csaba

A kutatásban résztvevők 62 százaléka hallott arról, hogy egy 2013-as hangfelvételen Vona Gábor török nyelven Allah mellett tett hitet egy török rendezvényen. A véleménnyel rendelkező válaszadók több mint háromnegyede (78 százaléka) elutasítja Vona Gábor mondatait, 22 százalék nyilatkozott úgy, hogy elfogadja. A kutatás arra is rávilágított, hogy a pártelnök szavai még saját táborát is erősen megosztják. Minden második Jobbik-szavazó elutasítja Vona Gábor hittételét Allah mellett. Ami a többi párt táborát illeti, a kormánypárti szavazók 90 százaléka, a baloldali ellenzéki pártok szavazóinak 69–81 százaléka és a bizonytalanok 70 százaléka reagált elutasítóan a Jobbik elnökének iszlámmal kapcsolatos szavaira.

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2018. február 3. és 7. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg.

Forrás: Századvég Alapítvány

 

Forrás: Századvég Alapítvány

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK