A döntő többség elutasítja Vona Gábor iszlámmal kapcsolatos mondatait

Vona Gábor a Jobbik elnöke
Győr, 2017. szeptember 20. Vona Gábor, a Jobbik elnöke, a párt miniszterelnök-jelöltje beszédet mond a győri Belga Étteremben tartott fórumon, ahol bemutatta a Jobbik két győri országgyűlési képviselőjelöltjét 2017. szeptember 20-án. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Még a kérdésben véleményt formáló jobbikosok fele is elutasítja Vona Gábor Allahhal és iszlámmal kapcsolatos kijelentéseit – derült ki a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásából.
Vágólapra másolva!

Nagy port kavart a hazai politikai életben egy, a Mandiner.hu birtokába jutott 2013-as felvétel, melyen Vona Gábor muszlim fiatalok előtt, török nyelven tesz hitet Allah mellett egy törökországi rendezvényen - emlékeztet a Századvég elemzése.

A Jobbik elnökének nem ez volt az egyetlen muszlimbarát megnyilvánulása, Vona Gábor más fórumokon is hangot adott az iszlám iránti szimpátiájának. A Századvég közvélemény-kutatása a pártelnök Allahhal kapcsolatos megnyilvánulásának megítélését vizsgálta a magyar választók körében.

Vona Gábor Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A kutatásban résztvevők 62 százaléka hallott arról, hogy egy 2013-as hangfelvételen Vona Gábor török nyelven Allah mellett tett hitet egy török rendezvényen. A véleménnyel rendelkező válaszadók több mint háromnegyede (78 százaléka) elutasítja Vona Gábor mondatait, 22 százalék nyilatkozott úgy, hogy elfogadja. A kutatás arra is rávilágított, hogy a pártelnök szavai még saját táborát is erősen megosztják. Minden második Jobbik-szavazó elutasítja Vona Gábor hittételét Allah mellett. Ami a többi párt táborát illeti, a kormánypárti szavazók 90 százaléka, a baloldali ellenzéki pártok szavazóinak 69–81 százaléka és a bizonytalanok 70 százaléka reagált elutasítóan a Jobbik elnökének iszlámmal kapcsolatos szavaira.

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2018. február 3. és 7. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg.

Forrás: Századvég Alapítvány

Forrás: Századvég Alapítvány