Lázong az MSZP: Karácsony Gergely elindította a megszűnés felé a pártot

Vágólapra másolva!
A teljes szétesés és a parlamenten kívüli lét felé száguld az MSZP Karácsony Gergellyel, aki egyetlen új szavazót sem hozott a pártnak az elmúlt hónapokban. Sőt, az utóbbi hetekben a pártot sorozatban hagyják el a szavazói és a politikusai is. Most már a bejutáshoz szükséges tíz százalékot sem érik el (mivel az MSZP és a Párbeszéd közös listán indul, ennyit kell elérni). Érzik ezt a párt mezei képviselői is, az MSZP-kongresszuson a küldöttek közel egyharmada mondott nemet Karácsonyra. Mindez világosan mutatja azt az óriási elégedetlenséget, ami a párttagok körében van a köpönyegforgató szélkakassal szemben (Karácsony Gergely gyurcsányista múltjára és az LMP hátbaszúrására még visszatérünk).
Vágólapra másolva!

Karácsony Gergely rálépett a gyurcsányi és a botkai útra, már ami az MSZP-hez való viszonyulását illeti. A zuglói polgármester neves elődeihez hasonlóan nagy ütemben veri szét a szocialista tábort, és mindezt nem csak a pártból kiszivárgó hírek támasztják alá.

Mind a párttagság, mind a szocialista szavazótábor roppant megosztott és elégedetlen

újdonsült miniszterelnök-jelöltjükkel. Az elégedetlenség és a bizalmatlanság egyébként teljesen érhető, mivel Karácsony eddig mindegyik politikai közösséget elárulta, ahová éppen tartozott. Ráadásul a szocialisták azt is közelről látják, hogy Karácsony polgármestersége Zuglóban bizonytalanságot és zavaros pénzügyi botrányokat hozott.

Egyharmad nemet mondott

A balliberális médiumok úgy tálalták a szocialisták múlt hét végi kongresszusát, mintha tényleg megvalósult volna a teljes egység Karácsony mögött, de a valóság ismét mást mutatott. A

szocialista kongresszusi küldöttek majd' egyharmada elutasította a közös lista állítását

a Párbeszéd nevezetű mérhetetlen támogatottságú formációval, és azokra is nemet mondtak, akik a listán szerepelnek majd. Ez két hónappal a választások előtt óriási kudarc. Tessék belegondolni: hogyan várhatná a bizonytalanok szavazóit az a szövetség, amelytől a saját küldöttek egyharmada is undorodik?

Óriási a bizalmatlanság Karácsonnyal szemben, aki eddig csak a káoszt növelte a szocialista párton belül Forrás: MTI/Soós Lajos

Ráadásul az MSZP a saját maga dolgát nehezítette meg, mivel azzal, hogy választási szövetséget kötöttek a Párbeszéddel, tíz százalékot kell elérniük a parlamenti bejutáshoz. A legújabb kutatások egyértelműen azt mutatják, hogy nincs meg a küszöb, a szocialisták bezuhantak 10 százalék alá.

A fő probléma, hogy a megmaradt szocialista szavazóbázis körében a legnagyobb az átszavazási hajlandóság más politikai erőkre. Van olyan kutatás, amely szerint ez a 30-40 százalékot is elérheti.

Ezek a szándékok pedig Karácsony érkeztével úgy tűnik protest szavazattá válhatnak, így pedig szinte semmi esélye nem lesz a szocialistáknak a parlamentbe kerülni.

Mindezt a folyamatot erősítheti, ha a gyöngyösihez hasonló botrányok játszódnak le majd több választókerületben. Emlékezetes, Hiesz György az MSZP abszurd szövetségesi politikája miatt kilépett a pártból.

Botrányról botrányra

Mindezek a folyamatok pedig világosan cáfolják azt az állítást, hogy Karácsony két hónappal ezelőtti megjelenése az MSZP-ben stabilizálta volna a viszonyokat, és növekedett volna az alakulat támogatottsága. A jelöltállítás miatt nemcsak Gyöngyösön tört ki országos botrány, hanem információink szerint a III. kerületi szocialista alapszervezet sem tudta lenyelni azt, hogy a 2014-es győztes Kiss László helyett Szabó Tímea indul. Szabónak egyébként jobbikos kapcsolatai is vannak, mivel korábbi férje, Hunyadi Gábor, a Jobbik delegáltja volt a 2010-es parlamenti választáson az Országos Választási Bizottságban.

Karácsonnyal csak álom a szocialista egység Forrás: MTI/Soós Lajos

Karácsony megjelenésével tehát csak folytatódott az a kudarcsorozat a szocialisták politikájában, ami Gyurcsány megjelenésével vette kezdetét, majd pedig a Botka László által vezetett ámokfutásban csúcsosodott ki. Ráadásul Karácsony a szocialisták potenciális szövetségeseinek is vállalhatatlan.

"Eljátszottad politikai és emberi tőkédet"

Egyetlen párt sem akar közös listát az MSZP-n kívül – írta korábban Karácsonynak egy meglehetősen megalázó bejegyzésben Niedermüller Péter, a DK egyik alelnöke. „Az a baj Gergő, hogy nem lehet már megbízni Benned. S hidd el, nemcsak én, hanem nagyon sokan így vagyunk ezzel. Lehet, hogy ezt még nem érzed, nem látod, de attól tartok, eljátszottad politikai és emberi tőkédet. Sokak reménye lehettél volna, de mára sokak csalódása lettél. S hidd el azt is, nagyon sajnálom, hogy ezt kellett írnom" – állapította meg a Gyurcsány-párt vezető tisztségviselője.

Mindezt jól érzik az MSZP-ben is, mivel a korábban írt botrányok mellett jelentős kilépési hullám is sújtja a pártot. Tavaly az országgyűlési képviselők közül Demeter Márta és Horváth Imre csapta be maga mögött az ajtót.

Idén eddig Bárándy Gergely és Hiesz György gyöngyösi polgármester hagyta ott a pártot.

Majd Hódmezővásárhelyen is robbant a bomba azzal, hogy Hernádi Gyula nem volt hajlandó beállni a hazudozó Márki-Zay Péter mögé, és önállóan indult a választáson. Információink szerint a harmadik kerületi szocialisták köréből érkezhetnek az újabb kilépők. Úgy tudjuk, az óbudai alapszervezetből többen éles hangon kérték számon a párton azt, hogy az ismert helyi politikusok helyett mérhetetlen támogatottságú párbeszédest indít a párt. A harmadik kerületiek attól tartanak, hogy így listán akár a még meglévő szavazatok felét is elvesztheti a párt.

Karácsony érkezése tehát csak a káoszt, és nem a népszerűséget növelte az MSZP háza táján.