Szigorúbb lett a kormány által az Országgyűlésnek benyújtott Stop Soros törvénycsomag - jelentette be Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára. A szigorítás értelmében a belügyminiszternek kötelezően nemzetbiztonsági vizsgálatot kell elrendelnie a migrációt szervező szervezetekkel szemben. A törvény kétharmados módosítást igényel, vagyis az ellenzéknek színt kell vallania: Soros érdekeit képviseli vagy a magyar emberekét.

A kormány benyújtotta a Stop Soros törvénycsomagot a parlamentnek – jelentette be Tuzson Bence. A korábbiakhoz képest sokkal szigorúbb törvény kerül a parlament elé. Magyarországból olyan országot szeretnénk, ami nem bevándorlóország, ezért van szükség erre a törvényre – tette hozzá. A szigorúbb módosítások a több mint 600 javaslat után születtek meg - hangsúlyozta a politikus. 

Tuzson Bence elmondta, hogy nem regisztrációhoz, hanem engedélyhez kötöttséget ír elő a törvény. Mostantól csak belügyminiszteri engedéllyel lehet migrációt szervezni – mondta a politikus. Magyarországon bevándorlást finanszírozni és szervezni csak engedély birtokában lehet majd – mondta Tuzson. Ennek a törvénynek vannak kétharmados részei, így az ellenzéki támogatás is szükséges. Arra hívta fel az országgyűlési képviselőket Tuzson Bence, hogy támogassák a javaslatot.

A korábbiakhoz képest szigorúbb lett a Stop Soros!Forrás: MTI/EPA/POOL/Olivier Hoslet

Kétharmados rész

A belügyminisztériumi engedély csak nemzetbiztonsági vizsgálat után lesz kiadható – ezt már Völner Pál mondta. Ehhez kétharmados törvényt kell módosítani, hogy a BM vezetője elrendelhesse a nemzetbiztonsági vizsgálatot. Az Igazságügyi Minisztérium államtitkára elmondta, hogy aki nem kér engedélyt, és úgy folytat bevándorlásszervező tevékenységet, annak az ügyészség törli az adószámát, vagy később törölhetik a szervezetet. Völner Pál elmondta, változatlanul megmaradt a 25 százalékos illetékfizetési kötelezettség a külföldi támogatások után. A távoltartás eddig ismert szabályai sem változnak – tette hozzá.

Tuzson: A migrációt meg kell állítani

Szó sem lehet a Stop Soros törvénycsomag visszavonásáról - jelentette ki korábban Tuzson Bence. Hangsúlyozta: a migrációt meg kell állítani, és meg kell fékezni azon szervezeteket, amelyek támogatják vagy szervezik azt. Az államtitkár kijelentette: tipikusan Soros György által finanszírozott szervezetek akarják visszavonatni az előterjesztést, a többi között a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület, a Transparency International vagy a Magyar Helsinki Bizottság.

Tuzson Bence hangsúlyozta: a tervezetről szóló társadalmi vita keretében több mint hatszáz érdemi véleményt kapott a kabinet, többségük támogatja a csomagot, vagy még szigorítana is azon. Az észrevételekben a többi közt a 25 százalékos határvédelmi illeték megemelését kezdeményezik akár 150 százalékra, valamint a büntető törvénykönyv szigorítását, vagy azt, hogy az érintett szervezetek csak magyar bankoknál vezethessék számlájukat. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára rámutatott: a Magyar Helsinki Bizottság a csomagot bírálva odáig ment, hogy kártékonynak nevezte a kormány szándékát az emberek megvédésére és az uniós kötelezettségek teljesítésére.