Az MSZP-t megalázó Karácsony Gergelynek most az LMP ment neki

Vágólapra másolva!
Vezércikkben rontott neki Karácsony Gergelynek az LMP pártújságja. A Reflektor Blog szerint a zuglói városvezetőt valójában nem érdekli a miniszterelnök-jelöltség, tudja hogy tökéletesen esélytelen, fejben már 2019-es főpolgármester-jelöltségről álmodozik. A szokatlanul erős támadást nem árt komolyan vennie Karácsonynak, hiszen az üzenet gyakorlatilag az LMP pártközpontjából érkezett. Az elmúlt napokban más pártoktól is megfogalmaztak komoly kritikát személye ellen, jól láthatóan fogy a levegő körülötte. Ha több idő lenne a választásokig, a szocialisták legújabb "reménysége" is könnyen úgy járhatna, mint a napokban súlyos korrupciós botrányba keveredett, de Karácsonnyal ellentétben sokak által valódi politikusnak tartott Botka László.
Vágólapra másolva!

Bár feltehetően nem sokan tudnak róla, de az LMP-nek is van egy lapja, amely a párt vasökleként funkcionál. Írásaik meglehetősen vehemensek, nem kevésszer trágár szavakkal vannak teletűzdelve. Ilyen, polgári értelemben is varázslatosnak tekinthető címeik vannak:

  • A Fidesz és az MSZP együtt menjen a picsába
  • A nap, amikor a szociközeli szarkavaró-intézet lesuttyózta a választókat

Nem hagyott alább a lendület, amikor az MSZP kongresszusát követően a Párbeszéd vezetői arcairól, Karácsony Gergelyről és Szabó Tímeáról hoztak össze egy anyagot a blog munkatársai. A cím ezúttal is ultraerősre sikeredett, jelezve, hogy itt kő kövön nem fog maradni:

  • Szabó Tímea a mandátumért mindent elárult, amiben hitt régen

Így is lett, az LMP párthű lapja páros lábbal szállt bele a balliberális ellenzék nagy reménységébe és párttársába. A Reflektor nem teketóriázott sokat, egyenesen azt állította, hogy Karácsony Gergelyt a legkevésbé sem érdekli a miniszterelnök-jelöltség, hiszen fejben már a 2019-es főpolgármester-választásra készül. A blog azt is tudni vélte, hogy számára a jelenlegi pozíció csupán ugródeszka, ismeretségi és népszerűségi mutatóit szeretné javítani. De nézzük, mit írtak egész pontosan az LMP-közeli munkatársak:

Szél Bernadett (LMP) és Karácsony Gergely (P) közös sajtótájékoztatót tartott. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Mivel az LMP pártújságjáról van szó,

nem árt komolyan vennie Karácsonynak a szokatlanul kemény értekezést, amelynek üzenete könnyen lefordítható: az LMP is elhatárolódik az MSZP-P közös miniszterelnök-jelöltjétől.

Nemcsak a zuglói városvezető kapott hideget-meleget Szélék lapjától, hanem Szabó Tímea, a Párbeszéd másik társelnöke is. Neki azt vágták a fejéhez, hogy korábban egyértelműen elhatárolódott a szocialistáktól, most pedig az alábbi, szocialistákat mentegető nyilatkozatot tette:

Az éles hangvételű cikkből egyértelműen kiderült, hogy újabb törésvonal alakult ki az ellenzéken belül, az LMP is beszállt Karácsonyék ütlegelésébe. A felek múltja erősen terhelt, hiszen 2012-ben kilépett a Schiffer-féle LMP-ből Jávor Benedek, Karácsony Gergely és Szabó Tímea, akik megalakítottak egy új, baloldali zöldpártot, a Párbeszéd Magyarországértot. A pártszakadásnak az volt az oka, hogy Karácsonyék támogatták a Bajnai Gordon vezette Együtt 2014-gyel való együttműködést, míg Schifferék nem. A kérdésben az LMP kongresszusa mondta ki a döntő szót, a küldöttek nagy többséggel megerősítették a korábbi döntést, mely szerint nem lépnek szövetségre az Együtt 2014-gyel. A vita úgy elfajult, hogy Karácsony még aznap este rávágta az ajtót az LMP-re, vagyis - Gyurcsány Ferenc korábbi kedvezményezettje - egyszerűen elárulta saját pártját.

Össztűz alatt az MSZP-Párbeszéd kormányfőjelöltje

Nem ez volt az egyetlen frontális ütközete Karácsonynak, az elmúlt napokban a Demokratikus Koalíció és a szocialisták köreiben is jelezték, hogy nem kérnek a zuglói polgármesterből, alkalmatlannak tartják őt kormányfő jelöltségre.

Korábban megírtuk, hogy a szocialisták lízingelt miniszterelnök-jelöltjéről határtalan gyűlölettől és

mélységes lenézéstől csöpögő cikkeket közöl folyamatosan a Gyurcsány Ferenc érdekkörébe tartozó Nyugati Fény blog. Az oldal szerint a zuglói polgármester teljesen alkalmatlan a feladatára, ráadásul bármelyik pillanatban képes elárulni a szövetségesét.

"Ja, hogy maga bölcsészdoktor? Kérem, ne nyúljon semmihez!" - a régi vicc jut az ember eszébe, miközben nézi Karácsony Gergőt az ATV új műsorának első részében - így számolt be az MSZP miniszterelnök-jelöltjének a legfrissebb szerencsétlenkedő fellépéséről a Nyugati fény című blogoldal. Ennél is keményebben fogalmaztak, amikor azt írták, hogy „Karácsony Gergely abban az LMP-ben indult, ahol ordítva szidták a szocialistákat meg a rendszert 2010 előtt. Mert akkor ugye rettenetesen szar volt az élet a világnak ezen a táján. De semmi baj, Geri, csak az ökör következetes. Csak az a fránya internet, az nem felejt." Felemlegették Karácsony méltán nagy ismeretségre szert tevő gondolatait, amikor azt mondta, hogy „jobban utálom a szocikat, mint a Fideszt!" A Gyurcsány-blog munkatársai később köpönyegforgatónak titulálták a Gyurcsány-korszakban kulcsszerepet betöltő politikust: "Karácsony Gergő ifjú kora ellenére sok köpönyeget megforgatott már, most a politikai túlélés reményében az általa sokáig leprázott MSZP-sek listájára kéredzkedett fel, azt ígérve: hozza a saját népszerűségét." Azon is élcelődtek, hogy Botka Lászlóval mekkorát bukott az MSZP: "Hahó, pár hónapja akkorát taknyoltatok ezzel a mutatvánnyal, mint az ólajtó, miért kell ugyanazt a bukott receptet erőltetni?" Ezt is írták: "Molnár Gyuláék megint tövig nyomják a gázt a zsákutcában."

Gyurcsány Ferenchez köthető blog alkalmatlannak találja Karácsony Gergelyt a feladatára. Forrás: MTI/Mohai Balázs

Nemcsak a riválisoktól, hanem a legváratlanabb helyről is érkezett cinikus megjegyzés Karácsonynak: a szocialista párt vezetőitől. Ahogy arról beszámoltunk, a Civishír megkérdezte Gőgös Zoltánt, miért nem sikerült saját miniszterelnök-jelöltet találni, az MSZP második embere meghökkentően lekicsinylően beszélt Karácsonyról. Gőgös kipróbált és ravasz politikus, úgy alázta meg Karácsonyt, hogy esélye sincs érdemben tiltakozni. Egyetlen mondatban hasonlította Karácsonyt egy kommunista tanácselnökhöz és egy falusi kanászhoz."Mikor meghalt a falunkban a tanácselnök, apám jött, nagy baj van. Szegény Lajos, oda van, most mi lesz? Nagyapám a levest kanalazva csak annyit mondott: kanászt nehezebben találunk" - mondta Gőgös.

Karácsonnyal megrogyott a szocialista párt

Az egykor erős társadalmi beágyazottsággal bíró posztkommunista párt megroggyant, Karácsony Gergely semmit nem hozott a konyhára. Jelenleg az MSZP a parlamenten kívüli lét felé száguld legújabb reménységével. Az utóbbi hetekben a pártot sorozatban hagyták el a szavazói és a politikusai is. Tavaly az országgyűlési képviselők közül Demeter Márta és Horváth Imre csapta be maga mögött az ajtót. Idén eddig Bárándy Gergely és Hiesz György gyöngyösi polgármester hagyta ott a pártot. Majd Hódmezővásárhelyen is robbant a bomba azzal, hogy Hernádi Gyula nem volt hajlandó beállni a hazudozó Márki-Zay Péter mögé, és önállóan indult a választáson. Úgy tudjuk, hogy a harmadik kerületi szocialisták köréből érkezhetnek az újabb kilépők.

Tovább rontja a helyzetet, hogy a legújabb felmérések szerint már a bejutáshoz szükséges tíz százalékot sem éri el a választási szövetség (mivel az MSZP és a Párbeszéd közös listán indul). Érzik ezt a párt mezei képviselői is, az MSZP-kongresszuson a küldöttek közel egyharmada mondott nemet Karácsonyra.

Mindez világosan megmutatja azt az óriási elégedetlenséget, ami a párttagok körében van a Gyurcsányék által köpönyegforgatónak nevezett politikussal szemben.

Karácsony Gergely és az MSZP megrogyott. Forrás: Facebook

Karácsony csekély pártbeli támogatottságából arra lehet következtetni, hogyha elegendő idő lenne a választásokig, akkor Botka László után ismét vezércserét hajtanának végre az MSZP vezetői. Mivel a szocialisták számára vészesen közeleg az április, feltehetően nem mernek belenyúlni a múlt heti pártdöntésbe, ahol Karácsonyt rakták az MSZP-P közös listájának elejére. Ismert, mielőtt megbukott volna, Botkának 96 százalékos támogatottsága volt a párton belül – mégis leszedték.