Kismamával zuhant a mélybe a lift

2018.02.14. 20:32

Halálfélelme volt annak a 37 hetes kismamának, akivel a 10. emeletről zuhanni kezdett a lift. A nő szerint a fülkében elsötétült minden, majd a zuhanó kabin csak a földszinten állt meg. A kismama a Tények stábjának elmondta, attól félt, hogy idő előtt megszületik a kisbabája.

Néhány nappal ezelőtt egy budapesti kismama számára valóra vált a rémálom. A 37. terhességi hétben járó nő a tizedik emeleten lépett be a liftbe. A szerkezet azonban zuhanni kezdett vele együtt.

Hirtelen elsötétült minden és sajnos lezuhantam teljesen a földszintig. Úgy, hogy a vészfékek fogtak meg állítólag. A szerelő azt mondta, hogy szabadesésben zuhantam lefelé - nyilatkozta Ember Csilla a Tények  stábjának.

Koltai Henrik lift szakértő szerint a liftek többsége 20 éves időtartamra készült. A régebbi társasházakban, panelházakban azonban több, mint 40 éve működnek ugyanazok a szerkezetek. Ennek ellenére nem fordulhatna elő, hogy a lift az aknába zuhanjon, mert a vészfékek megállítják azt.

Lakótelepi felvonó, ami általában 25-30 méteres emelőmagasságból elindul lefelé, és ennek a menetsebessége túllépi az 1 m/s-ot akkor ezek a készülékek működésbe lépnek és megállítják - mondta el a szakértő. Az 1m/s sebesség azonban egy sötét fülkében zuhanás érzetét is keltheti.

A házban lakók elmondása szerint a felvonót szinte minden nap javítani kell. A riport készítésekor is szerelők dolgoztak abban a házban, ahol a baleset történt, ennek ellenére többször leállt a lift, vagy éppen nem nyílt ki az ajtaja.

"Ezek a rendszerek nagyon érzékenyek feszültségesésre, nullvezető hibára, tehát ha valamilyen régi szövetkezeti lakásból átalakult társasházban nem fordítottak kellő figyelmet arra, hogy a betáp hálózat is rendben legyen akkor lehet belőle baj - nyilatkozta Koltai Henrik. A szakértő szerint a lift üzemeltetőjének és karbantartójának kell kivizsgálnia az esetleges problémákat. 

A Magyar Felvonószövetség pedig azt szeretné elérni, hogy a régebbi típusú házakban üzemelő lifteket teljesen új típusokra cseréljék le záros határidőn belül ahelyett, hogy alkatrészeket cserélgetnek ki bennük.