Új alkalmazást tesztel a BKK a jegyhamisítók ellen

2018.02.14. 11:48

A Budapesti Közlekedési Központ olyan alkalmazást tesztel, amellyel könnyebben meg lehet állapítani, ha egy jegy vagy bérlet igazi-e vagy sem. A fejlesztésnek köszönhetően várhatóan jelentősen csökkenthető a hamisított jegyek és bérletek használata.

Az alkalmazás tesztelése 2017 végén 40 jegyellenőr bevonásával kezdődött, és folyamatosan terjesztik ki. Az ellenőrzések során a jegyekhez és bérletekhez tartozó érvényességi adatokat azonnal visszakapja az ellenőr, így meg tudja állapítani annak eredetét és érvényességét.

Az új alkalmazással hamar kiderül, hogy valódi-e egy bérletForrás: MTI/Máthé Zoltán

Az eszköz alkalmazása a BKK eddigi ellenőrzési és pótdíjazási folyamatát nem változtatja meg, hanem segítséget nyújt ahhoz, hogy az ellenőrzés hatékonyabban és pontosabban történhessen. A pótdíjkövetelését a BKK csak akkor érvényesíti, ha az átvett jegy vagy bérlet utólagos vizsgálata is alátámasztja a hamisítást vagy visszaélést.

A BKK Zrt. felhívja az ügyfelek figyelmét arra, hogy jegyeiket és bérleteiket a BKK ügyfélközpontjaiban, pénztáraiban, jegykiadó automatáiból vagy szerződött viszonteladó partnereitől vásárolják meg, melyek elérhetőségét a BKK honlapján elérhető értékesítésipont-kereső tartalmazza.