Szaunaprogramok télen: kellemes a hasznossal

Lukács Fürdő
Vágólapra másolva!
A téli hónapokban a kikapcsolódás sokak számára a síelést és az egyéb sporttevékenység jelenti, de egyre nagyobb számban vonzza a közönséget a szaunák világa. Nem is csoda, hiszen a szaunázásnak számos előnye van, a testünkre és a lelkünkre egyaránt pozitívan hat. 
Vágólapra másolva!
A téli hónapok jobban megviselhetik a szervezetünket Forrás: Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.

Aligha véletlen, hogy télen keresik fel legtöbben a termálfürdők szaunázó részlegeit, ugyanis a jóleső forróság mellett a legyengült immunrendszerre is kedvező hatással vannak, statisztikai módszerekkel végzett kutatások bizonyítják, hogy

a tevékenységet rendszeresen végzők kisebb eséllyel betegszenek meg a hideg időszakban.

Ha nem is vagyunk fizikailag betegek, a rövidebb nappaloktól, a korai sötéttől akkor is stresszesebbek vagyunk, gyakoribbak az összezördülések a családban, a munkahelyen. Nem csak szó szerint, hanem átvitt értelemben is sötét időszak ez.

A szauna közismert immunerősítő, érregeneráló hatású, használatával javíthatunk testünk anyagcsere folyamatain, fokozódik a vérellátás, erősödik szervezetünk öngyógyító tevékenysége. Javítja a vérkeringést, és edzi a szívet. Fokozódik a belső elválasztású mirigyek működése, ezáltal intenzíven izzadunk, és a bőrön át távoznak a salakanyagok, a melegben kitágult pórusokon keresztül, emellett oldja a stresszt.

Szaunázás során felmelegszik a testünk külső része, élénkül a vérkeringés, a nyirokkeringés, javul az anyagcsere, a sejtek éltető oxigénhez és tápanyaghoz jutnak. A meleg szauna után a rövid megmerítkezés a hideg fürdőben, tovább fokozza az immunerősítő hatást.

A rendszeresen szaunázók vérnyomása és pulzusa stabilabb, jobban alszanak és jobb az állóképességük, hiszen a szauna egy jótékony terhelés a szervezetünk számára.

A Lukács fürdő éjszaka Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.


A Lukács Gyógyfürdő és Uszoda minden második pénteken éjszakai fürdőzésre várja az érdeklődőket, amely többek között négy különféle szauna programot is magában foglal. A szeánsz alatt kezdéseképp a szaunamester fokozatosan hevíti fel a kabint az aromás ráöntésekkel, ezzel garantálva a vendégek akklimatizálódását, majd személyre szabott ventilációt biztosít: a vendégek körül szaunazászlója és törölközője segítségével kavarja a forró levegőt. Egy-egy alkalom időtartama 12-15 perc. Minden egyes programnak megvan a maga külön varázsa, igazi társas kikapcsolódás függetlenül attól, hogy társaságban, vagy egyedül érkeztünk. A szeánszokon gyümölcsöt, teát, limonádét és ásványvizet szolgálnak fel.

Lukács Gyógyfürdő és Uszoda

A Szt. Lukács gyógyfürdő fővárosunk egyik legrégebbi fürdője. A mai fürdő környékén a XII. században betegápolással foglalkozó Szent János-lovagok, majd a rodoszi és máltai lovagrendek telepedtek le, akik kolostoraik mellé fürdőt is építettek. 1893-ban a fürdőt részvénytársasággá alakították, és felépítettek mellé egy gyógyszállót, az iszapfürdőt, a népgyógyfürdőt és uszodákat. Ekkor vezették be a Szent Lukács Gyógyfürdő elnevezést, az I. században élt Lukács evangélista és orvos emlékére. A 2012-es év végére a gyógyfürdő egy átfogó rekonstrukciónak köszönhetően jelentős mértékben megszépült, és egyedülálló szolgáltatásokkal bővült. A fürdővendégek minél változatosabb kiszolgálása érdekében modern wellness részleg és ún. „szaunavilág" került kialakításra. A mai Lukács fürdő évtizedek óta a művészeti és irodalmi élet ismert személyiségeinek kedvelt találkozó helye, mindenben megfelel a modern kor elvárásainak.

A tél utolsó hónapjában az úgynevezett szauna programok tehát az egyik legjobb kikapcsolódási lehetőséget kínálják, hiszen amellett, hogy kellemes felmelegedést biztosítanak a hideg napokon, rendkívül kedvező egészségügyi hatással bírnak.

További információkat a programról itt talál.