A közös agrárpolitika (kap) a legrégebbi uniós politika, amelynek jelentős szerepe volt az egységes közös piac létrejöttében, létjogosultságát pedig 2020 után is igazolnia kell, és egyértelmű hasznot jelentő eredményt kell felmutatnia az európai állampolgárok számára – mondta Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön, a V4 országok parlamentjei mezőgazdasági bizottságainak találkozóján az Országházban.

Czerván György szerint a szerződésben lefektetett agrárpolitikai célok továbbra is érvényesek, azokat nem lehet más célokkal felülírni. A mezőgazdasági versenyképesség növelése, a piacok stabilitásának megőrzése és a termelők jövedelembiztonságának érdekében nem támogatják a kap-tól idegen, azzal teljes mértékben összeegyeztethetetlen új célok – például a migráció – beemelését a célok közé. A kap forrásokat továbbra is a gazdáknak kell kapniuk – tette hozzá.

Czerván GyörgyForrás: MTI/Ujvári Sándor

Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának elnöke köszöntő beszédében kiemelte, hogy a találkozó első részében a közös agrárpolitika folyamatban lévő reformjait tárgyalják, a másodikban pedig az élelmiszeripari kettős mérce és a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat kérdéseivel foglalkoznak.