Az egyéni vállalkozóknak a személyi jövedelemadó bevallásukat február 26-áig kell leadniuk a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz.

A NAV azt is hozzátette, az egyéni vállalkozók az 1+1 százalékból az adójuk 1 százalékát regisztrált civil szervezetnek, a másik 1 százalékát pedig bevett egyháznak, illetve a Nemzeti tehetség programnak ajánlhatják fel az adózók.

Erről elektronikusan, papíron vagy személyesen is benyújthatják nyilatkozatukat a NAV-hoz, akár a bevallás részeként, akár attól elkülönülten önálló nyilatkozatként egészen május 22-éig.

Aki később szeretné felajánlani adója 1 százalékát,  az a "17EGYSZA" lapon, vagy annak tartalmával megegyező papíros nyilatkozaton megteheti.

Az szja 1+1 százalékáról ügyfélkapus hozzáféréssel is lehet nyilatkozni. A NAV honlapján és a webes kitöltő felületen is megtalálható valamennyi támogatható civil szervezet, illetve bevett egyház és a kiemelt költségvetési előirányzat.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

Újdonság, hogy az egyházi 1 százalékról szóló idei nyilatkozatokat a NAV a következő években is figyelembe veszi, egészen addig, míg a felajánló a rendelkezését vissza nem vonja, vagy nem jelöl meg másik egyházi kedvezményezettet.

A civil kedvezményezett vagy a kiemelt költségvetési előirányzat számára viszont - a korábbi évekhez hasonlóan - továbbra is évente kell megtenni a felajánlást.

A civil szervezeteknek felajánlott összegek leggyakrabban gyermekek gyógyítását és állatmenhelyek működését szolgálják. Azok az adóforintok, amelyekről nem rendelkeznek az adózók, az állami költségvetés bevételét képezik, így a közkiadások forrását jelentik - tájékoztatott a NAV.