Orbán Viktor miniszterelnök által írt díszborítású születésnapi köszöntő levelet adott át Szabó István filmrendezőnek 80. születésnapja alkalmából Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott és Koltai Lajos operatőr csütörtökön Budapesten.

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott köszönetet mondott az Oscar-díjas filmrendezőnek azért az évtizedes munkáért, amelyet a magyar filmművészetért és Magyarország népszerűsítésért tett a világban.

Orbán Viktor írott köszöntőjében kiemelte: Szabó István azon művészek közé tartozik, aki pályája során nem az önmegvalósításra törekedett, hanem arra tette fel az egész életét, hogy történeteket meséljen el Magyarországról és Közép-Európáról, sorsokról és hitekről, lázadásról és megalkuvásról, a mindent és mindenkit uralni akaró ideológiákkal szemben alkalmazott túlélési stratégiákról. Szabó István a 20. századi magyar történelem számos fejezetét és a magyar irodalom több értékes alkotását is megismertette a szélesebb közönséggel.

A 80. születésnapját a napokban ünneplő Szabó István Oscar-díjas filmrendező (b) olvassa Orbán Viktor miniszterelnök díszborítású születésnapi köszöntő levelét, amelyet Nyitrai Zsolt stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízottól, a Fidesz országgyűlési képviselőjétől (k) vett át a budapesti Firkász étteremben 2018. február 15-én. Jobbról Koltai Lajos Kossuth-díjas operatőr, rendező.Forrás: MTI/Soós Lajos

A rendező egy Oscar-djjal és több más rangos elismeréssel a háta mögött is mindig kitartott amellett, hogy a magyar kultúra nagykövete legyen a világ filmgyártásában - méltatta Szabó István pályafutását a miniszterelnök.

A 4. Magyar Filmhéten Szabó István Bizalom című digitálisan felújított filmjének vetítésével tisztelegtek a 80. születésnapját ünneplő Oscar-díjas filmrendező előtt.

Születésnapja alkalmából a rendező munkáiból Berlin egyik leghíresebb filmszínházában, az Arsenalban mutattak be válogatást az Európai Filmakadémia (EFA) és a Balassi Intézet berlini magyar kulturális intézete, a Collegium Hungaricum Berlin (CHB) közreműködésével. A Tisztelgés Szabó István előtt című sorozatban hat filmjét vetítették és két pódiumbeszélgetést is tartottak a rendezővel.

Szabó István 1938. február 18-án született Budapesten. Kossuth-díjas, a Nemzet Művésze.

Öt filmjét jelölték Oscar-díjra: elsőként a Bizalom című, 1979-ben készített filmjét, majd a Mephistót, amelyért 1982-ben át is vehette a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscart. A Redl ezredes című alkotását 1986-ban, a Hanussen-t 1989-ben jelölték Oscar-díjra. A kétezres évek közepén a Csodálatos Júlia című filmjét is Oscar-díjra jelölték, a címszereplő Annette Beninget a legjobb női alakításért. 

Az Oscar-díj és a jelölések mellett rengeteg, más nemzetközi sikert is elért Szabó István. A Mephisto és a Redl ezredes Cannes-ban kapott díjat, a Bizalom és az Édes Emma, drága Böbe Berlinben, az Apa című fiatalkori remekműve Moszkvában. A Napfény íze című filmjét pedig három Golden Globe-díjra jelölték, köztük a legjobb rendező díjára.