A magyar-szerb határ térségében több mint 1800 embert tartóztattak fel és kísértek vissza a kerítés túloldalára idén - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója pénteken az M1 aktuális csatornán.

Bakondi Györgyöt arról kérdezték, hogy ismét meghosszabbította a kormány a Magyarország egész területére elrendelt, tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet.

Arra a felvetésre, hogy egyes cikkek szerint a magyar határon nyugalom van, nem támadják a határt, a főtanácsadó azt mondta: ez a napi adatokat átnézve nem felel meg a valóságnak. A szerb szakasz mellett az ukrán, román, horvát szakaszon is van "határsértő mozgás".

Bakondi GyörgyForrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Hozzáfűzte: emellett azok a körülmények is indokolják a válsághelyzet meghosszabbítását, amelyeket Európában tapasztalnak. Ezek között említette, hogy a balkáni útvonalon többen érkeznek a görög szigetekre Törökországból, a román területen csaknem háromszoros a növekedés, valamint megjelent egy új útvonal is, amely a szerb szakasz helyett Albánián, Montenegrón, Bosznián, Horvátországon és Szlovénián keresztül Ausztriába vezet.

Bakondi György közölte: ezért folyamatos odafigyelésre, intenzív szolgálatra van szükség. Szavai szerint tavaly folyamatosan nyomás alatt tartották a szerb-magyar határt, nem lehet azt mondani, hogy vége lenne ennek a migrációs hullámnak.