Több mint hatmilliárd forintot csalhatott el Czeglédy Csaba

Czeglédy
Vágólapra másolva!
Újabb, hozzá köthető iskolaszövetkezeteken keresztül elkövetett költségvetési csalással gyanúsította meg az adóhatóság csütörtökön Czeglédy Csabát, az MSZP előzetes letartóztatásban lévő politikusát. Így összesen több mint hatmilliárd forintos csalással gyanúsítják a szombathelyi baloldali politikust. 
Vágólapra másolva!

Az eddigi hárommilliárd forint majdnem kétszeresét keresi az adóhatóság az MSZP, a DK és az Együtt szombathelyi önkormányzati képviselőjén, Czeglédy Csabán, miután folytatólagos kihallgatás keretében módosították a vele közölt gyanút – értesült a Magyar Idők.

A szocialista politikus vezette bűnszervezet tagjakét számontartott gyanúsítottak egyikének védője azt mondta: csütörtök délután közölt módosított gyanú legalább nyolc, Czeglédyhez köthető iskolaszövetkezet 2011 és 2016 közötti tevékenységére terjed ki. A neve elhallgatását kérő ügyvéd információi szerint

az eljárásban eddig megjelölt hárommilliárd forintos elkövetési érték jóval több mint ötmilliárd forintra emelkedett.

Több mint hatmilliárdos kár

Már kilenc iskolaszövetkezet ügyében, mintegy 6,3 milliárd forintos vagyoni hátrány okozása miatt folyik eljárás Czeglédy Csaba ellen - mondta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője ma, pénteken. Szanka Ferenc közölte, a főügyészség a határozatával elutasította Czeglédy Csaba panaszát, amely "a nyomozóhatóság folytatólagos gyanúsítottkénti kihallgatása során közölt és módosított gyanúsítás ellen irányult".

A nyomozás eddigi adatai alapján a bűncselekménysorozat 6 milliárd 294 millió forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek. A gyanú szerint a bűnszervezetben elkövetett bűncselekményeket 2011. és 2017. között követték el.

17 gyanúsított van

Ismeretes: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó gazdasági és költségvetési csalás miatt nyomoz a szocialista politikus-ügyvéd és gyanúsított-társai ellen. Az ügynek 17 gyanúsítottja van, többségük – köztük az eljárás főszereplője is – előzetes letartóztatásban. A költségvetési csalási ügy lényege, hogy a gyanú szerint a Czeglédy Csaba által vezetett, munkaerő-közvetítést végző Human Operator Zrt. köré szerveződő céghálózat 2011 és 2016 között hatmilliárd forintot megközelítő vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek.

17 gyanúsított van Czeglédy Csaba ügyében Forrás: Szegedma.hu

A gyanú szerint a Czeglédy vezetésével létrejött bűnszervezet diákmunka-közvetítéssel foglalkozott, az annak élén álló, a zrt.-hez köthető emberek – a közvetítőcégek és a strómanok által vezetett iskolaszövetkezetek segítségével – el akarták kerülni a munkaközvetítés után járó közterhek megfizetését. A gazdasági csalást a rendőrség kezdte kutatni, az ügyet a közelmúltban egyesítették a NAV-nyomozással. Ennek a lényege, hogy

az alapos gyanú szerint a Human Operator több mint fél évig működött úgy, hogy a folyószámláin egy fillér sem volt,

hogy a tartozásokat ne tudják végrehajtással behajtani.

Gyurcsány feleségétől kapott 200 milliós kölcsönt Czeglédy

A nyomozás során az is kiderült, hogy Czeglédy vállalkozása több alkalommal, összesen 200 millió forint kölcsönt kapott a Dobrev Klára vezette Altus-cégektől, ezért a volt miniszterelnök,

Gyurcsány Ferenc feleségét az adóhatóság nyomozói tanúként hallgatták meg.

A Magyar Nemzeti Bank piacfelügyeleti eljárást indított az egyik kölcsönadó céggel, az Altus Portfólió Kft.-vel szemben. Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője szerint a piacfelügyeleti eljárás azt valószínűsíti, hogy a társaság nem rendelkezett a pénzügyi tevékenységhez szükséges engedélyekkel.