Az ország nyugati részén már hétfő este óta esik a hó, az időjárás-előrejelzés szerint kedd éjfélig a Dunántúlon és a magasabban fekvő helyeken is havazásra kell számítani, ezért a katasztrófavédelem csúszós utakra figyelmezteti az autósokat. Vannak olyan megyék, ahol operatív törzs dolgozik a mentés irányításán. Országszerte balesetek nehezítik a közlekedést, főleg árokba csúszott és keresztbe fordult járművekhez riasztották a tűzoltókat. Cikkünk folyamatosan frissül.

Az ország nagy részén, főleg a dunántúli és a Duna-Tisza közti területeken továbbra is változó intenzitással havazik.

Valamennyi országos közút járható, de az autósokat arra kérik a szakemberek, hogy továbbra is fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt pedig tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról - írta a közút.

Ilyen időjárásnál a közlekedésben csúszós, jeges utakra, lezárt útszakaszokra és csökkent látótávolságra kell készülni - hívta fel az autósok figyelmét közleményében a katasztrófavédelem.

Havazás ÚjpestenFotó: Szabó Gábor - Origo

Dunántúlon, a középső országrészben, Pest és Heves megyében, a Mátrában, az Alföld középső területein és Csongrád megyében is havazik. A délkeleti országrészben, Békés megyében pedig havas eső, eső esik. Északkeleten egyelőre csapadékmentes az idő.

 Arra kérik az autósokat, hogy csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített autóval induljanak el. A szokásosnál többet tankoljanak, és vigyenek magukkal feltöltött mobiltelefont. Arra is fel kell készülni, hogy az autó elakadhat, ezért hasznos lehet egy plusz kabát az autóban. Akik a tömegközlekedést választják, számítsanak megnövekedett várakozási időre.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az országbankétezer tűzoltó áll készenlétben- emelték ki.

Amennyiben az időjárási helyzet azt indokolja, a katasztrófavédelem az érintett megyékben operatív törzset hoz létre, és megnöveli a bevethető emberek létszámát.

Az ország minden részéről riasztják a tűzoltókat

Huszonöt esetben kellett beavatkozniuk a havazás miatt bekövetkezett balesetek, károk miatt a tűzoltóknak. Lezárt út, elzárt település azonban nincs az országban.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője elmondta, Vas megyében egy kamion fennakadt az útpadkán a 86-os úton Nádasd közelében, egy másik pedig árokba csúszott. Kőszeg és Horvátzsidány között két autó ütközött össze, a balesetben hárman megsérültek.

Forrás: MTI/Varga György

Celldömölknél egy élelmiszert szállító kisteherautó, Veszprém megyében a 77-es út Tapolca és Monostorapáti közötti szakaszán egy személygépkocsi és egy menetrend szerint közlekedő autóbusz ütközött össze, Zánka térségében, a Tagyon felé vezető úton pedig egy nyerges vontató csúszott az útpadkára. Pécsely és Barnag között egy autóbusz lesodródott az úttestről, míg Külsővat belterületén villanyoszlopnak ütközött egy irányíthatatlanná váló autóbusz.

Győr-Moson-Sopron megyében Dunaszentpál közelében egy autó árokba hajtott és fának ütközött, az egyik utas könnyebben megsérült. Lesodródott az útról és az árokba borult egy személykocsi az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, Lébény közelében. A 82-es úton Veszprémvarsánynál keresztbe fordult egy kamion, teljesen elzárva az utat egy időre a forgalom elől.

Baranya megyében a Mecsekben közlekedő buszjáratok rövidített útvonalon járnak.

Zala megyében egy személyautó félig az oldalára borulva az árokba csúszott a 74-es úton Csatár térségében. Tolna megyében Dombóváron egy autóbusz, Kisvejke és Mucsfa között pedig egy kamion csúszott árokba.

Csongrád megyében a 43-as út 35-ös kilométerénél megcsúszott és árokba borult egy autó.
Fejér megyében Mór és Bakonycsernye között egy személygépkocsi csúszott az árokba és a tetejére borult.

Nem tágít a tél
A Köpönyeg.hu szerint az ország nyugati részén kiadós havazásra kell készülni, akár 20 cm hó is hullhat. Várhatóan ez a térség kap a legtöbbet a csapadékból, szombatig félméteres hóvastagságot jósolnak a Dunántúlra.

A hétvégére egyébként markáns lehűlés ígérkezik, -15 fokos zord reggelek lehetnek.

Visszavonták a kamionstoppot 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt., megelőzve a kamionos baleseteket, kedd reggel 9 órától korlátozta a 82-es főúton a 7,5 tonna feletti kamionok forgalmát. A korlátozást a Veszprém és Veszprémvarsány közötti szakaszon visszavonták.

Az autósokat arra kérik a szakemberek, hogy fokozott óvatossággal vezessenek a veszprémi közutakon is, utazás előtt pedig tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról.

Forrás: Csudai Sándor - Origo

Négy megyében operatív törzs segíti a mentést

Az operatív törzs a hóhelyzettel kapcsolatos információk összegyűjtésére, a mentés irányítására jött létre a havazással leginkább érintett megyékben, vagyis Somogyban, Vasban, Zalában és Baranyában. 

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője azt mondta, ha szükséges, növelik a bevethető tűzoltók számát.

Forrás: Csudai Sándor - Origo