Megkezdődött az egészségügy felzárkóztatása

Vágólapra másolva!
A magyar gazdaság jó teljesítményének köszönhetően megkezdődhetett az egészségügy felzárkóztatása - hangoztatta a nemzetgazdasági miniszter kedden Budapesten, a III. kerületi Szent Margit-rendelőintézet tüdőgondozó állomása új tüdőszűrő berendezésének átadásán.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály úgy fogalmazott,

évtizedek lemaradását kell behozni, az elmúlt években azonban sok olyan intézkedés történt, amely az egészségügy felzárkóztatását segíti.

A miniszter, aki a II. és III. kerület országgyűlési képviselője is, hozzátette, hogy a gazdaság növekedése teret ad arra, hogy többet tudjanak költeni az egészségügyre, oktatásra, közbiztonságra vagy a határvédelemre.

Az egészségügyet kiemelve azt mondta,

2010 után 500 milliárd forintot fordítottak a vidéki kórházak megújítására,

a következő években pedig 700 milliárd forintot fordítanak a főváros és Pest megye egészségügyi ellátásának fejlesztésére az Egészséges Budapest Program keretében.
Varga Mihály hozzátette,

az egészségügy legfontosabb elemét ugyanakkor az abban dolgozók adják,

ezért a kormány törekszik arra, hogy megbecsülje az orvosok és ápolók munkáját. Jelezte, hogy 2010 óta 400 milliárd forinttal többet fordítottak az egészségügyben dolgozók béremelésére, szemben a 2010 előtti időszakkal, amikor 600 milliárd forint értékben történt forráskivonás az ágazatból.

A miniszter emlékeztetett,

2016-ban egy újabb többéves, 97 ezer munkavállalót érintő béremelési programot indított a kormány.

Ennek részeként tavaly bruttó 12 százalékos alapbéremelésben részesültek a szakdolgozók, míg a szakorvosok fizetése az elmúlt két évben 207 ezer forinttal nőtt - ismertette. Ezenkívül - fűzte hozzá - az idén novemberben esedékes újabb 8 százalékos béremelést előrehozták január 1-jére.

- mondta Varga Mihály.

Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere az átadáson azt mondta, a mellkasszűrő berendezés cseréje már időszerű volt, hiszen az előző gép 1980 óta működött, állapota nagyon leromlott volt.

Farkas Anna, a Szent Margit-rendelőintézet ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy az önkormányzat és a Szent Margit-kórház összefogásával számos egészségügyi fejlesztés valósult meg a III. kerületben.

A legjelentősebb beruházás ezek közül, hogy 5,5 milliárd forint kormányzati és önkormányzati forrásból teljesen megújulhat a kerületi járóbeteg-szakellátás - közölte.