Kilenc évet kapott az orvos, aki lúggal öntötte le volt barátnőjét

2018.02.22. 09:27

Kilenc évre ítélte a bíróság Bene Krisztiánt. Ő az, aki megtámadta, elbódította, majd lúggal leöntötte volt barátnője nemi szervét. A támadás maga még 2013 márciusában, vagyis majdnem öt éve történt.

Már a bíróság épülete előtt is rendőrök álltak, ők segítették azoknak, akik be akartak jutni a tárgyalásra.

Aztán bent, az épületben maga a regisztráció is hosszú ideig tartott, pont az óriási tömeg miatt. Merthogy, csak az juthatott be a tárgyalásra, aki előzetesen regisztrált. 

Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Kúria készült a tömegre, az egyik legnagyobb termet jelölte ki a tárgyalásra.

A tömeg jelentős részét újságírók tették ki, de mások is voltak, rokonok, hozzátartozók és olyanok is érkeztek, akiket egyszerűen érdekelt az ügy. 

Nem az ez volt az első ítélet 

A támadással vádolt férfit - akit másodfokon először kilenc évre ítélt a bíróság - ma már bilincsben hozták a bíróságra. Ez azért fontos, mert noha a kezdetektől biztos volt, ha bűnösnek találják, hosszú időre börtönbe kerül, súlyos dolgokkal vádolták, mégis kezdetben csak nagyon kevés időt kellett előzetesben töltenie. A bíróság meglepetésre még akkor sem helyezte előzetesbe, amikor másodfokon 9 évre ítélte. Az ügyészség aztán fellebbezett, így került bilincs az orvosra.

A Kúria korábban hatályon kívül helyezte a másodfokon hozott ítéletet, amely szerint a volt kórházigazgatót kilenc évre ítélték.

Az akkori ítélet szerint az ügyet a másodfokról kellett folytatni.

A Kúria szerint az első- és másodfokú bíróság is eljárási hibákat követett el, és nem bizonyította teljesen az orvos bűnösségét. Ez azonban nem jelentette azt, hogy Bene ártatlan lenne. Sőt

a Kúria kimondta, hogy közvetett bizonyítékok alapján is be lehet bizonyítani a bűnösséget.

Az orvos azért sem lélegezhetett fel akkor, mert előzetesben maradt, a bíróság ugyanis attól tartott, hogy megfélemlítené a tanúkat.

Az Irgalmasrendi Kórház volt igazgatója végig ártatlannak mondta magát. A másodfokú ítélet után az ügyész súlyosbításért fellebbezett, az orvos és ügyvédje pedig azért, hogy semmisítsék meg az ítéletet, és kezdődjön újra az eljárás elölről. Ezt a Kúria nem tartotta indokoltnak, úgy ítélte meg, hogy elég másodfokon pótolni a hiányosságokat.

Forrás: Csudai Sándor - Origo

A tavaly júniusi ítélet szerint az ügyet így másodfokról kellett újraindítani, amit november végén megtettek.

Ami biztosnak tűnik - Így történt a támadás

A vádirat szerint öt éve, reggel a két gyerekét egyedül nevelő anya, Renner Erika kutyát sétáltatni indult, amikor az ajtóban elé ugrott egy bukósisakos, biciklismaszkos, kesztyűt viselő férfi. Megragadta a nyakánál, és betuszkolta a lakásába, és megkötözte egy zsineggel.

Az asszony ekkor tűszúrást érzett. Rájött, hogy a férfi a combjába adott be valamilyen injekciót, amitől elkábult, és magatehetetlenné vált.

A férfi ezután levetkőztette, és leöntötte lúggal a nemi szervét, majd bevonszolta a fürdőszobába, és a kádba tette, ahol lemosta. Kamillával is letörölgette, végül egy pokrócba csavarta.

Mielőtt a támadó elmenekült, még kirabolta az asszonyt: elvitte két mobiltelefonját, és az egyik gyerek laptopját. Az eszméletlen asszonyra a volt férje és új élettársa talált rá.

Miután a nyomozók kihallgatták az áldozatot és két kamasz gyerekét, három férfira gyanakodtak. A volt férjre, az akkori élettársra és a volt szeretőre.

Ez utóbbira az asszony lányának vallomása alapján kezdtek gyanakodni a rendőrök. Mindhármukat kihallgatták. A volt szerető, a Budai Irgalmasrendi Kórház volt főigazgatója lett az első számú gyanúsított, miután a hazugságvizsgálón olyan kérdéseknél jelzett a poligráfos műszer, mint

Kérdés: „Erikát ön rabolta ki?"
Válasz: „Nem"

Vagy

Kérdés: „Tudja-e ön, hogy Erikát ki rabolta ki?"
Válasz: „Nem"

Emellett az orvos alibije sem volt sziklaszilárd. Azt mondta, március 12-én reggel negyed hat és fél hat között ébredt, majd autóval a kórházba ment, és a támadás időpontjában is ott volt. Részletesen beszélt arról, mit csinált az irodájában, és hogy több alkalmazottal is váltott néhány szót.

Azt mondta, az egész napját a munkahelyén töltötte. Csak akkor hagyta el az épületet, amikor a szülei lakására ment, és aztán egy étteremben megebédelt. Ezt azonban a munkatársai nem erősítették meg.

Az elkövetés módja több szempontból is azt erősíti, hogy az orvos lehetett a támadó:

  • az asszony elkábításához injekciós tűt használtak, és egy kábításra alkalmas szert és valamilyen maró anyagot, a szakértők szerint lúgot. Ezeket egy orvos ismeri a legjobban, és ő az, aki ezekhez a legkönnyebben hozzáférhet, hiszen elérhetőek a kórházakban.
  • Korábban a bíróság azt is megállapította, hogy a támadó érzelmileg kötődött az áldozathoz. Ezt erősíti, hogy kamillával lemosta, miután leöntötte lúggal.

Az is kiderül, hogy Bene Krisztiánnak volt indítéka. Hat évig tartó viszonyuknak az asszony vetett véget. A szakítást pedig Bene Krisztián nem tudta feldolgozni, Renner Erika állítása szerint zaklatta őt.

Ami nehezítette később a bizonyítást, hogy nem tudtak hivatalos DNS-bizonyítékot begyűjteni a férfi ellen, Renner Erika összekötözésére használt zsinóron ugyanis csak azonosításra alkalmatlan DNS-maradványok voltak. A minden kétséget kizáró bizonyíték tehát hiányzott, ráadásul az asszony sem vallott a férfi ellen, mert nem ismerte fel benne a támadóját.

Egy 2014-es tévéműsorban azonban már azt mondta, hogy biztos benne, hogy korábbi szeretője volt a maszkos támadó.

Forrás: Csudai Sándor - Origo

Az asszony a mai napig nem tud nemi életet élni, a lúgos támadás ugyanis maradandó sérüléseket okozott. A maró folyadék a bőrfelületet és a nyálkahártyát is érte, szétroncsolva az asszony hüvelyét és a méhszáját is.

A mai ítélet szerint férfi kilenc évet kapott, és soha többet nem gyógyíthat. Az ügy harmadfokon folytatódik.