Még angolul sem tud, és botrányba is keveredett Karácsony Gergely

Gyurcsány Ferenc , Karácsony Gergely
Vágólapra másolva!
Karácsony Gergely nem beszél idegen nyelvet, eltanácsolták a doktori iskolából, és botrányba keveredett a kutatóintézetnél, ahol dolgozott. Részletes portré olvasható a legújabb Figyelőben Karácsony Gergelyről, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjéről - amelyből kiderül, mit gondolnak róla régi ismerősei, kollégái. Az is kiderül, miért nem maradt meg a tudományos pályán, és mi az oka annak, hogy már ennyi párthoz volt köze.
Vágólapra másolva!

A nyírtassi Karácsony Gergely felnőttkorában már ritkán tért vissza gyermekkora helyszínére, és a helyiek szerint legutóbb, amikor egy kisfilmet forgatott arról, milyen fontosak neki a gyökerek, csupán két órát töltött a faluban. A Figyelő informátorainak egybehangzó véleménye szerint

Karácsony esetében egy gyökértelen emberről van szó,

aki ennek köszönhetően bármilyen szerepbe bele tud bújni.

Karácsony Gergely bárkit képes elárulni Forrás: Origo

Ugyan miután elvégezte a szociológia szakot az ELTE Társadalomtudományi Karán, tíz évig tanított a Budapesti Corvinus Egyetem Politikatudományi Intézetében, a lap egyik informátora szerint még angolul sem beszél. Volt, aki a Figyelőnek így nyilatkozott erről:

"Vajon akarna ön egy olyan miniszterelnököt, aki semmilyen idegen nyelven nem beszél?"

De nemcsak ezzel akadtak problémái, hanem a pontossággal is. Mivel képtelen volt tartani a határidőket, és hosszú ideig nem haladt PHD-tanulmányaival, a doktori iskola eltanácsolta.

Tanulmányaiban való megrekedésében az is közrejátszhatott, hogy mellette a Medián Közvélemény és Piackutató Intézetnél dolgozott, 2007-től kutatási igazgatóként. Itt már egy nagyobbnak mondható botrány sem kerülte el személyét. 2005-ben Hódmezővásárhelyen a következő kérdést tették fel az alanyoknak: "Elhiszi-e, hogy Lázár János hódmezővásárhelyi polgármester veri a feleségét?".Akkori munkatársai a történteket úgy kommentálták, hogy "nem volt szakmailag inkorrekt, de inkorrekt volt".

Angolul sem tud a zuglói polgármester Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A Figyelő azt is felidézte, hogy amikor kivált a Párbeszéd az LMP-ből,

Karácsony úgy fogalmazott: "jobban utálom a szocikat, mint a Fideszt".

Ehhez képest 2006 és 2009 között cége összesen 21,5 millió forint értékű tanácsadói megbízást kapott a szocialista Gyurcsány-kormánytól, de dolgozott a szocialistákkal együttműködő SZDSZ politikusainak is, olyanoknak, mint Demszky Gábor és Horn Gábor.

A Figyelő egy informátora szerint Karácsonyt a Párbeszéd Magyarországért (ma már csak Párbeszéd) kiválása óta mandátumtolvajként és elvtelen piócaként emlegetik.

Ezt a jellemrajzot alátámasztják azok a Figyelő által megírt információk, miszerint Karácsony és Szabó Tímea a választásokat megelőző egy évben az összes baloldali ellenzéki pártot megkeresték, hogy felvetessék Karácsonyt listavezetőnek.

Végül az MSZP fogadta el az ajánlatot, míg a többi párt egyértelműen visszautasító volt.

A nagy felhajtás ellenére ráadásul Karácsony egyes információk szerint még csak nem is gondolja komolyan, hogy miniszterelnök akar lenni (amelyről egy hangfelvétel is tanúskodik, amin ezt igen nyersen tudtára is adja környezetének), viszont a legfőbb politikai álma, hogy főpolgármester legyen.