Békéscsabára érkezett a kormányzati népegészségügyi szűrőbusz pénteken. A békési megyeszékhelyen nagy az emberek igénye a szűrések iránt - nyilatkozta Herczeg Tamás, az önkormányzat szociális tanácsnoka, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje.

Kifejtette, a buszban ötféle szűrést végeznek: a vér oxigéntelítettségét, testzsírszázalékot, vérnyomást, vércukrot és koleszterinszintet mérnek.

A békéscsabai lakosok egyéb családi egészségnapokon is gyakran igénybe veszik a szűréseket, és a helyi kórházban, az úgynevezett Réthy-egészségpontban is több mint kétezer szűrést végeztek el az elmúlt években - mondta Herczeg Tamás.

Emlékeztetett arra, hogy jelenleg tíz szűrőbusz járja az országot, egy-egy napra érkezik a vidéki városokba. A kormány tervei szerint még idén további tíz szűrőbuszt szereznek be.

Felidézte, a kormány az elmúlt években három országos szűrőprogramot is elindított, ezek a vastagbélrák, a méhnyakrák és az emlőrák korai felismerésére, megelőzésére koncentrálnak.Az országgyűlési képviselőjelölt hangsúlyozta, 2010 óta a vidéki Magyarországon mintegy 500 milliárd forint értékű egészségügyi fejlesztést hajtottak végre, és egészségügyre most csaknem 540 milliárd forinttal jut több, mint nyolc éve.Az egészségügyi dolgozókat érintő béremelésekkel az orvoselvándorlás lassítása volt a kormány célja. Információi szerint a külföldi elvándorlás üteme csökkent, ám a magánegészségügyi szektor elszívó hatása még mindig jelentős - mondta Herczeg Tamás.