Választ kell találni a fenyegető afrikai migránshullámra

nk20150623
Afrikai migránsok Szegeden. 137 határsértőt fogtak el az elmúlt 24 órában - közölte a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság.
Vágólapra másolva!
Választ kell találni a következő évtizedekben várható afrikai migrációs nyomásra - mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerda reggel az M1 aktuális csatornán.
Vágólapra másolva!

A Migrációkutató Intézet legfrissebb elemzése szerint a klímaváltozás következtében is bekövetkező, tízmilliókat mozgásba hozó afrikai migráció

a 21. század egyik fontos kihívása lesz

Európa számára is.

A kedden közölt elemzés szerint a kutatók többsége egyetért abban, hogy a klímaváltozás közvetve vagy közvetlenül konfliktusok sorát okozza az elkövetkező évtizedekben, emberek tízmillióit - sőt szélsőséges esetben és nagyobb időtávlatban

akár egymilliárd embert

- kényszerítve lakóhelye elhagyására.

Egy NATO-elemzés szerint 2020-ig 60 millió afrikai fog útnak indulni AFP/Csaba Segesvari

Bakondi György erre reagálva elmondta, hogy egy NATO-elemzés szerint

2020-ig 60 millió afrikai fog útnak indulni,

ami komoly kihívást jelent. Hozzátette, hogy ma is sokan eljutnak Líbiába vagy Marokkóba, majd onnan kísérelnek meg bejutni az Európai Unióba.

A főtanácsadó úgy látta, a fentiek miatt is van nagy jelentősége az ENSZ migrációs politikájának. Úgy fogalmazott, ha meggondolatlanul, a pillanatnyi politikai érdekeknek megfelelő döntést hoznak a világszervezetben, akkor annak nagyon súlyos következményei lesznek Európára nézve.

- mondta Bakondi György.

A főtanácsadó a Kossuth Rádió 180 perc című keddi műsorában elmondta, a kérdésben a V4-ek közös fellépése biztosított, sőt már a brüsszeli politikusok is megszokták, hogy a négy országgal számolni kell és külön egyeztetni. A kormány felvetései nemcsak a magyar lakosság körében népszerűek, hanem szerte Európában is - jelentette ki.