Megdöbbentő választ adott a Teréz körúti robbantó - Erre senki nem számított

2018.03.05. 12:39

A Teréz körúti robbantó apja szerint fia be volt kábítószerezve akkor is, amikor beismerő vallomást tett. Ugyanezt mondta a férfi testvére is. Az apa szerint nem a fia robbantott, és nem is tudják bizonyítani, hogy ott volt. Közben a robbantó csak a lélekvándorlásról hajlandó beszélni.

 

Ma a bíróság a robbantással vádolt férfi több családtagját is meghallgatta. A testvére például azt mondta, szerinte nem a testvére robbantott. Elmondta, hogy a testvérének jó gyerekkora volt, kivéve azt az időszakot, amikor a szüleik elváltak. Az az időszak nagyon megviselte"- mondta a nő.

Fotó: Mudra László - Origo

 

Ő csak a hírekből értesült a robbantásról, ebben az időszakban nem sokat beszélt a testvérével.

A nő vallomása közben testvére közbe szólt. Azt mondta, ő csak a lélekvándorlásról hajlandó beszélni.

A nő elmondta hogy, amikor a rendőrség lefoglalta a lakásukban a testvére holmijait, amikből készítette a bombát, szerinte nem a testvére dolgait vitték el, hanem betörtek hozzá, és becsempészték a bomba elkészítéséhez szükséges alkatrészeket.Szerintem a bombára is valaki odatette a bátyám DNS-ét"- mondta a felrobbant bombával kapcsolatban. Amikor a férfi börtönbe került rendszeresen tartották a kapcsolatot. Februártól furcsán kezdett viselkedni, szerintem tudatmódosító szert adtak neki"- folytatta a vallomását, aminek a végén elérzékenyülve, sírva azt mondta, hogy a bátyja jó ember és ártatlan.

A férfi nem akart hozzászólni testvére vallomásához, továbbra is csak a lélekvándorlásról volt hajlandó beszélni.

A férfi apja, egy nagy köteg papírral állt a bíróság elé. Több olyan tényt talált, amik szerinte elkerülték az ügyészség figyelmét. Aki nem volt ott, az nem tehette. Az ügyészség nem tudja bizonyítani a fiam ottlétét- mondta az apa. A rendőröket és az ügyészeket megvezették a nyomokkal. Az ügy lényege szerinte a profilalkotás. Nincs tanú, aki látta volna a fiamat a helyszínen"- mondta az apa, aki ingerült és dühös volt. Számításokat végzett, amik alapján 23 másodpercük volt a szemtanúknak arra, hogy észrevegyék a fiát. A videófelvételek alapján a szakértők megállapították, hogy a robbantó nem olyan magas, és más testalkatú, mint a fia.

Fotó: Mudra László - Origo

Elmondta, hogy a fia vallomástétele előtt egy nappal furcsán kezdett beszélni. Mintha valami drog befolyásoltsága alatt állt volna"- mondta.

Szerinte csak egy bennfentes tudta, hogy egy közeli kamera nem működik, pedig az rendes képet tudott volna készíteni az elkövetőről.

Szerinte direkt a rendőrség korábbi arca járőrözött arra, hogy nagyobb legyen a drámai hatás.

Ezután egy rajzot vett elő, amin a bizonyítékok elhelyezkedését mutatta. Állítása szerint lehetetlen, hogy a bizonyítékok egy oldalon, egy vonalban legyenek. A bombát csak egy profi tudta volna ilyen irányítottan felrobbantani, a fiam nem az.Arra kérte a bíróságot, hogy rendeljen ki egy ballisztikai szakértőt, aki megvizsgálja a robbanás részleteit.

Elmondta, hogy a fia nagyon rendetlen volt mindig is, de amikor házkutatást tartottak nála, minden katonás rendben volt. Állítása szerint több olyan tanúvallomás is van, amelyek gyanús emberekről szólnak, de ezek nem kerültek bele a vádiratba.

10-15 percig nem volt biztosítva a helyszín, ez alatt bárki odatehette az álbizonyítékokat.

Szerinte a fiának nem volt indítéka. Ha fegyvert akart volna szerezni, megvásárolhatta volna magának"- mondta a robbantó apja, aki kéri a fia toxikológiai vizsgálatát, mert szerinte drogozzák a fiát.
Felvetődik a kérdés, miért nem menekült külföldre Laci, ha tényleg ő robbantott. Volt autója, pénze és nyelvtudása- tette a fel a kérdést az apa. Állítása szerint abban az időpontban, amikor a Belügyminisztériumnak elküldték az e-mailt, a fiával együtt vacsorázott.

Vallomása közben a fia zörögni kezdett, ezért rászólt. Már fáj a fejem ettől az egésztől"- mondta erre robbantó.

Az apa szerint, amikor a fia beismerő vallomást tett, akkor kábítószer hatása alatt állt. Akik elkövették ezt a robbantást, nemcsak a fiamat, engem és a lányomat is bele akartak keverni"- mondta, majd hozzátette, hogy a robbantás napján költöztette a lányát Budapestre. Hallotta is a robbantást, de azt hitte, hogy csak gázrobbanás.

Gyanítom, hogy belementek az e-mail fiókomba, hogy megtudják, mikor leszek Pesten. Azt is gyanítom, hogy betörtek hozzánk- magyarázza az apa, aki szerint az is gyanús, hogy a lányát pont aznap estére hívták el szórakozni a Király utcába.

Vallomása végén arra kérte a bíróságot, mentsék fel a fiát, de legalább helyezzék házi őrizetbe.

A vád szerint a férfi 2016. szeptember 24-én, késő este a Teréz körúton egy táskát tett a járdára, majd az abban lévő szögekkel teli robbanószerkezetet felrobbantotta. A robbantásban két rendőr életveszélyesen, egy járókelő könnyebben sérült meg. A férfit gyilkossági kísérlettel, robbanóanyaggal visszaéléssel és terrorcselekmény előkészületével vádolják.

Az első tárgyalás február 2-án volt, ahol a férfi

visszavonta az eddigi vallomásait, amelyekben beismerte a robbantást.  

Azóta meghallgatta a bíróság a két, robbantásban megsérült rendőrt is. A férfinak mindkét dobhártyája beszakadt, egy repesz fúródott a mellüregébe, ami a mai napig benne van, egy szög pedig megsértette a vastagbelét, és a csípőlapátja is eltört. Társa, egy fiatal nő még rosszabbul járt, neki koponyalapi törése lett, a fülében elmozdultak a hallócsontok, és eltört a lábszár- és a sarokcsontja. Ő a robbantás óta irodai munkát végez. A bíróságon a szemébe nézhettek annak a férfinak, aki felrobbantotta a bombát.