Vakkóstolással választják ki a legjobb magyar borokat

2018.03.06. 17:13

XII. alkalommal rendezte meg országos borversenyét a CBA. Az idei esemény védnökségét elvállalta a Magyar Bor Akadémia, így a hazai borászat legkiválóbb szakemberei gyűltek össze kedd délelőtt Alsónémediben, hogy 111 magyar borászat 830 borát értékeljék vakkóstolás keretében.

580 bor került a bírálók eléFotó: Mudra László - Origo

Több új borpincészet is megmérettetett

Kedd délelőtt remek borokból és remek borászokból sem volt hiány a hazai CBA üzletlánc logiszikai központjában, Alsónémediben. Az I. Príma borversenyen – mely az ország legnagyobb kereskedelmi borversenye – 111 magyar borászat 830 bora nevezett. A kedd délelőtti versenyt egy előválogatás előzte meg, melynek végeredményeképpen a nyolc bírálóbizottság 580 tételt vett górcső alá vakkóstolás keretében. Az idei versenyen újszerűnek mondható, hogy a nyolc bírálóbizottságból egy bizottságot kizárólag hölgyek alkotnak.

A magyar üzletlánc 2007-ben – a magyar élelmiszerpiacon elsőként – új ötlet megvalósításával örvendeztette meg a borbarát vásárlóit. Életre hívta a Vinotéka programot, melynek keretében válogatott, kiváló minőségű borokat kínál a vásárlóknak. A program nem titkolt célja, hogy a kiváló minőséget előállítani képes hazai borászatok piacra jutását is nagymértékben elősegítse.

Lázár Vilmos, a CBA elnöke az esemény megnyitóján elmondta; az I. Príma borverseny más borversenyekkel szemben abban sajátos, hogy nem csak színes oklevelek és aranyérmek kerülnek kiosztásra, hanem egy komoly piacot is tudnak biztosítani a kiválasztott boroknak, így ez mind a borászok, mind az üzletlánc szempontjából egy nyertes szituáció.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója, Lázár Vilmos, a CBA elnöke, Módos Péter, a bírálóbizottság elnöke és Vincze Árpád a CBA főborászaFotó: Mudra László - Origo

Hozzátette; kereskedelmi szempontból az a legfontosabb, hogy a megfelelő ár-érték arányt tudják kialakítani. Ennek az a magas szakmai színvonal a záloga, ami a háttérben és az előtérben zajlik a verseny alatt.

Ebben az évben 111 borászat 830 borral nevezett, ezzel az I. Príma borverseny az ország legnagyobb kereskedelmi borversenye. Húsz százaléka a versenyzőknek új, ezáltal nem csak a legnagyobb nevű borászoknak tudunk lehetőséget adni, hanem a fiatal, új borászoknak is. – tette hozzá Lázár Vilmos.

A versenyen az ország minden tájáról és szinte minden borfajtából érkeztek borok. Az idei esemény védnökségét a Magyar Bor Akadémia vállalta, melynek következtében a szervezet teljes vezetése jelen volt a versenyen és aktívan részt vett a bírálatban is.

A legjobb borászok kóstolnakFotó: Mudra László - Origo

A zsűriben helyet foglalt többek között a korábbi évek „Év borászai" díjjal elismert szakemberei is, így például Gálné Dignisz Éva, Bock József, Frittmann János, Kamocsay Ákos és Vida Péter.

Módos Péter, a bírálóbizottság elnöke a megnyitón elmondta; a verseny bírálóbizottságának összetétele a garancia arra, hogy minden tétel a legobjektívebb minősítést kapja.

Azokat a borokat bíráljuk, amelyeket el akarnak adni. Nem azokat, amelyeket a pince mélyére tesznek félre évekre, hanem azt a tömeget, amelyet a termelők el akarnak adni. – tette hozzá Módos Péter.

Különböző kritériumok szerint pontozott a bizottságFotó: Mudra László - Origo

A szakemberek egy 100 pontos rendszerben értékelik a különböző borokat, megjelenés, illat és íz szerint adják a különböző pontszámokat, majd ezek összesítése után nagyjából másfél-két hét múlva alakul majd ki a végeredmény, hogy mely borok, milyen eredményt értek el. A bírálóbizottság tagjai csak a bor fajtáját ismerik, egyébként vak kóstolás zajlik.

Külön öröm számunkra, hogy a nevezett pincészetek 20%-a új pályázó, mivel ennek a versenynek nagyon fontos célkitűzése az, hogy tényleg a beltartalmi értékek alapján végezze a bírálóbizottság az értékelést és ne a pincészet neve alapján. A vakkóstolás erre ad garanciát, ezzel esélyegyenlőséget teremtünk a feltörekvő, fiatal, új borászatok számára is, hiszen ha a bírálóbizottságok számára objektíven pozitív és jól értékelhető borokat bocsátanak a rendelkezésünkre, akkor ugyanolyan lehetőséget kapnak, mint a már befutott, nagynevű borászatok" – mesélte Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója.

Idén előszor volt női bírálóbizottság isFotó: Mudra László - Origo

A verseny eredményhirdetése után az üzletlánc a legkiválóbb tételekből fogja a Príma 2018-as borkínálatát teljes egészében kialakítani. Ez 350-400 különböző bort jelent, amelyet ajánlanak majd a partnereik számára. A kiválasztott borok túlnyomó többsége arany- illetve ezüstérmes, a 80 pont fölött végzett tételek azok, amelyek kiválasztásra kerülnek és megjelennek az üzletek kínálatában.

Azt látjuk, hogy a könnyedebb borok irányába ment el a kereslet és Magyarország mára már rozé nagyhatalomnak számít. Nagyon sok, nagyon jó minőségű rozét küldtek be a pincészetek. Vincze Árpád főborászunk az előkóstolásban is részt vett, elmondta, hogy gyakorlatilag egy hibás tételt sem találtak, így ma minden rozé tétel idekerül a bírálóbizottság elé, annyira jó minőségűek" – tette hozzá Fodor Attila.

A fogyasztói szokások is a könnyedebb borok irányába mennek el az eladási adataikat tekintve, a testesebb vörösborok iránt a kereslet csökkent.