Vakkóstolással választják ki a legjobb magyar borokat

CBA borverseny
Vágólapra másolva!
XII. alkalommal rendezte meg országos borversenyét a CBA. Az idei esemény védnökségét elvállalta a Magyar Bor Akadémia, így a hazai borászat legkiválóbb szakemberei gyűltek össze kedd délelőtt Alsónémediben, hogy 111 magyar borászat 830 borát értékeljék vakkóstolás keretében.
Vágólapra másolva!
580 bor került a bírálók elé Fotó: Mudra László - Origo

Több új borpincészet is megmérettetett

Kedd délelőtt remek borokból és remek borászokból sem volt hiány a hazai CBA üzletlánc logiszikai központjában, Alsónémediben.

Az I. Príma borversenyen – mely az ország legnagyobb kereskedelmi borversenye – 111 magyar borászat 830 bora nevezett.

A kedd délelőtti versenyt egy előválogatás előzte meg, melynek végeredményeképpen a nyolc bírálóbizottság 580 tételt vett górcső alá vakkóstolás keretében. Az idei versenyen újszerűnek mondható, hogy a nyolc bírálóbizottságból egy bizottságot kizárólag hölgyek alkotnak.

A magyar üzletlánc 2007-ben – a magyar élelmiszerpiacon elsőként – új ötlet megvalósításával örvendeztette meg a borbarát vásárlóit. Életre hívta a Vinotéka programot, melynek keretében válogatott, kiváló minőségű borokat kínál a vásárlóknak. A program nem titkolt célja, hogy a kiváló minőséget előállítani képes hazai borászatok piacra jutását is nagymértékben elősegítse.

Lázár Vilmos, a CBA elnöke az esemény megnyitóján elmondta; az I. Príma borverseny más borversenyekkel szemben abban sajátos, hogy

nem csak színes oklevelek és aranyérmek kerülnek kiosztásra, hanem egy komoly piacot is tudnak biztosítani a kiválasztott boroknak,

így ez mind a borászok, mind az üzletlánc szempontjából egy nyertes szituáció.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója, Lázár Vilmos, a CBA elnöke, Módos Péter, a bírálóbizottság elnöke és Vincze Árpád a CBA főborásza Fotó: Mudra László - Origo

Hozzátette; kereskedelmi szempontból az a legfontosabb, hogy a megfelelő ár-érték arányt tudják kialakítani. Ennek az a magas szakmai színvonal a záloga, ami a háttérben és az előtérben zajlik a verseny alatt.

– tette hozzá Lázár Vilmos.

A versenyen az ország minden tájáról és szinte minden borfajtából érkeztek borok. Az idei esemény védnökségét a Magyar Bor Akadémia vállalta, melynek következtében a szervezet teljes vezetése jelen volt a versenyen és aktívan részt vett a bírálatban is.

A legjobb borászok kóstolnak Fotó: Mudra László - Origo

A zsűriben helyet foglalt többek között a korábbi évek „Év borászai" díjjal elismert szakemberei is,

így például Gálné Dignisz Éva, Bock József, Frittmann János, Kamocsay Ákos és Vida Péter.

Módos Péter, a bírálóbizottság elnöke a megnyitón elmondta; a verseny bírálóbizottságának összetétele a garancia arra, hogy minden tétel a legobjektívebb minősítést kapja.

– tette hozzá Módos Péter.

Különböző kritériumok szerint pontozott a bizottság Fotó: Mudra László - Origo

A szakemberek egy 100 pontos rendszerben értékelik a különböző borokat,

megjelenés, illat és íz szerint adják a különböző pontszámokat,

majd ezek összesítése után nagyjából másfél-két hét múlva alakul majd ki a végeredmény, hogy mely borok, milyen eredményt értek el. A bírálóbizottság tagjai csak a bor fajtáját ismerik, egyébként vak kóstolás zajlik.

A vakkóstolás erre ad garanciát, ezzel esélyegyenlőséget teremtünk a feltörekvő, fiatal, új borászatok számára is, hiszen ha a bírálóbizottságok számára objektíven pozitív és jól értékelhető borokat bocsátanak a rendelkezésünkre, akkor ugyanolyan lehetőséget kapnak, mint a már befutott, nagynevű borászatok" – mesélte Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója.

Idén előszor volt női bírálóbizottság is Fotó: Mudra László - Origo

A verseny eredményhirdetése után az üzletlánc a legkiválóbb tételekből fogja a Príma 2018-as borkínálatát teljes egészében kialakítani. Ez 350-400 különböző bort jelent, amelyet ajánlanak majd a partnereik számára. A kiválasztott borok túlnyomó többsége arany- illetve ezüstérmes, a 80 pont fölött végzett tételek azok, amelyek kiválasztásra kerülnek és megjelennek az üzletek kínálatában.

Vincze Árpád főborászunk az előkóstolásban is részt vett, elmondta, hogy gyakorlatilag egy hibás tételt sem találtak, így ma minden rozé tétel idekerül a bírálóbizottság elé, annyira jó minőségűek" – tette hozzá Fodor Attila.

A fogyasztói szokások is a könnyedebb borok irányába mennek el az eladási adataikat tekintve, a testesebb vörösborok iránt a kereslet csökkent.