Robbanásra és óriási füstre ébredtek a IX. kerületiek

2018.03.07. 11:38

Óriási füstszagra ébredtek ma hajnalban a IX. kerületiek, és arra, hogy hamu hullik az égből. Volt aki azonnal el is ment otthonról. Egy ötszintes raktár gyulladt ki, a Soroksári út és a Dandár utca sarkán, ahogy azt az Origó már kora reggel megírta. A tűzoltók a szomszédos épületeket is áramtalanították, attól tartottak, hogy a tűz tovább terjed. 

Hatalmas tűz volt Budapesten, a Soroksári úton. A Magyar Államkincstár épülete mellett gyulladt ki egy ötszintes raktár. Már a Boráros térnél is látni lehetett a gomolygó, szürke füstöt.

Forrás: Origo

A raktárhoz közeledve pedig már több száz méterre is érezni lehetett a füstöt, és távolról látni lehetett a tűzoltóautók fényeit. A környék tele volt a tűzoltóval, és rendőrrel. Az emberek a járdán szörnyülködtek vagy készítettek fotókat. Amikor ideértem már a tűzoltók oltották a tüzet, valószínűleg ma már nem fogunk tudni dolgozni, az egész épületet áramtalanították- mondta egy, a szomszédos államkincstárban dolgozó férfi. A Dandár utca másik sarkán, a Zwack múzeum dolgozói is a járdán nézték, ahogyan a tűzoltók dolgoznak. Nagyon meglepődtünk, amikor megláttuk a tüzet. Nem tudunk bejutni a munkahelyünkre, de nem is tudnánk dolgozni, mert áramtalanították az épületet- mondta egy nő, akinek a kollégája hozzátette, hogy féltek attól, hogy a tűz átterjed a szomszédos épületre.

A raktár másik oldalán, a Vaskapu utcában az autók szürkék lettek a hamutól, és az út is tele volt pelyhével.

Forrás: Origo

Azt hallottuk, hogy egy közeli boltnak is volt bent raktára az épületben, az gyulladhatott ki- mondta egy nő, aki szintén az államkincstárban dolgozik.

Egy közeli közért eladója a vásárlóinak mutatott fényképet a tűzről. Volt egy nagy robbanás, utána először csak füstöt lehetett látni, később pedig már óriási lángokban égett az épület- mondta az Origonak az üzlet eladója. Az utcán járókelők és családok álltak meg, és nézték a füstölő épületet. Egy közelben lakó ember azt mondta, félelmetes látvány fogadta reggel, amikor kinézett az ablakon. Amikor kinéztem az ablakon annyit láttam, hogy hamu hull az égből, és a ház belső udvara tele volt pelyhével- mondta a nő a biciklijére támaszkodva. A helyszínt átjárta a füstszag, az utcában elhaladó autósok lelassítottak a füstölő épület mellett, gyakran még fotóztak is a kocsijukból.

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Én a Soroksári út túloldalán lakom, de a lakásban érezni lehetett, hogy sokkal melegebb van a tűztől- mondta egy nő az Origonak, hogyan vette észre a tüzet. Egy másik nő, aki a helyszíntől nagyjából 50 méterre lakik elmondta, hogy az ő házuk is kigyulladt nemrég. Amikor felébredtem, éreztem, hogy füst van. Megijedtem, mert azt hittem, hogy megint a mi házunk ég. Azonnal szóltam a gyereknek, hogy öltözzön és indulunk- mesélte reggeli élményeit a nő az Origonak.

Egy nézelődő férfi elmondása szerint pár napja teherautókkal jöttek az raktárhoz, és rengeteg papírt és gumit vittek be.

Lehet, hogy a gumi gyulladt ki, azért van ekkora füst- mondta. Ő a közeli, 24-es villamos megállójában állt, amikor észrevette a tüzet. Vártam a villamost, amikor ököl nagyságú, izzó parázs és hamu hullott az égből"- folytatta. A tűzoltók közben két daruról oltották a tüzet, a daru tetején dolgozó tűzoltókat gyakran alig lehetett látni a füsttől.

Forrás: Origo

A tűzoltók ugyan délelőttre eloltották a tüzet, de még cikkünk megjelenésekor is ott voltak, és három vízsugárral locsolták az épületet. Attól tartottak ugyanis, hogy a lángok újra felcsapnak. Az épületbe 11 órakor még nem tudtak bemenni, csak kívülről dolgoztak. 

Frissítés: Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) délután közölte, hogy a statikai vizsgálat szerint életveszélyessé vált az épület. A közvetlen összedőlés veszélye nem fenyegeti, de az épületen belüli szintek és a faszerkezetek leszakadtak.

A lángok megfékezése után már a beizzások, parázslások megszüntetésén dolgoznak a tűzoltók.

A oltás idején szünetelt az áramszolgáltatás a környéken, de a szomszédos épületekben már visszakapcsolták az áramot, a Dandár utcában viszont még nem lehet közlekedni.