Újbuda önkormányzata, amikor még Molnár Gyula a kerület polgármestere volt, egy terrorizmussal vádolt palesztin fogorvos alapítványának adott el egy ingatlant, annak érdekében, hogy ott a muszlim vallású migránsoknak mecsetet építsenek.

Újbuda MSZP vezette önkormányzata azért, hogy megvalósítsa az iszlám vallási és kulturális központ tervét, módosította a városrendészeti szabályzatot.

Először a helyi képviselőtestület ezt nagy többséggel elvetette, de egy olyan ülésen, ahol az akkor ellenzékben lévő Fidesz nem vett részt, egyhangúan elfogadta azt- írja a Magyar Idők.

Molnár Gyula, a szocialista párt elnökeForrás: MTI/Bruzák Noémi

A szocialista politikus a tervét végül a helyi lakosság erőteljes tiltakozása hiúsította meg.Molnár, aki most az MSZP-P pártszövetség dél-budai képviselőjelöltje, akkor így érvelt az ötlet mellett:

„Ahogy a katolicizmust sem lehet az inkvizíció, az iszlámot sem lehet az al-Kaida alapján megítélni."

Terroristák akartak mecsetet építtetni Budapesten?

A történet azonban ennél sokkal szövevényesebb. Saleh Taayser, az ötletadó Jótékonysági Béke Alapítvány vezetője korábban a magyar elhárítás látókörébe került, miközben azzal gyanúsították meg, hogy robbantani akart Mose Kacav volt izraeli államfő budapesti látogatása idején.

A férfit le is tartóztatták, de később bizonyítékok hiánya miatt elengedték.

A Jótékonysági Béke Alapítványról akkor elég sok információ szivárgott ki.

Elsőször a balliberális HVG írta meg, hogy a szervezet egyik alapítóját, Elfaith Hassenein vállalkozót többször vádolták meg azzal, hogy a jugoszláv polgárháború idején – a feltevések szerint az al-Kaida terroristáival is együttműködve – a muszlim bosnyákoknak szállított illegálisan fegyvereket.A Nemzetközi Terrorellenes és Biztonsági Szakértők Szövetsége (IACSP) szerint Hassenein vezetett egy bécsi székhelyű szervezet is (Harmadik Világ Jótékonysági Ügynökség – TWRA), amelyet szoros szálak fűztek Oszama bin Ladenhez.

A Washington Post akkor megírta, hogy a TWRA-t többek között az egyiptomi Sheik Omar Abdel Rahman támogatta, akit a New York-i World Trade Center ikertornyai ellen 1993-ban elkövetett első terrortámadás szellemi atyjaként tartanak számon.

Az IACSP azt is állítja, hogy Hassenein az Oszama bin Ladennel szorosan együttműködő Szudáni Nemzeti Iszlamista Front speciális kelet-európai küldötte volt egészen 1992-ig.

2004-ben Saleh Taaysert terrorcselekmény előkészítésének gyanúja miatt letartóztatta Magyarországon a Nemzeti Nyomozó Iroda.

Azzal vádolták, hogy 2003-ban megbízást adott két személynek, hogy robbantsák fel a budapesti Zsidó Múzeumot. Tayseer két hónapig volt előzetesben, de bizonyítékok híján nem emeltek vádat ellene.

A palesztin fogorvos megvárta, amíg eltűnnek a viharfelhők a feje fölül, majd ismét nagy tervekbe kezdett hazánkban. Ekkor indította el az újbudai iszlám központ projektet is.

Az újbudai mecset látványterveForrás: koos.hu

Miután ez meghiúsult a lakosság ellenállásának köszönhetően, Józsefvárosban 2017-ben már egy magánszemély vásárolt ingatlant, amelyet továbbadott a Jótékonysági Béke Alapítványnak.

Mivel nem önkormányzati tulajdonról volt szó, a helyi vezetésnek nem volt beleszólása egy kisebb kulturális célú létesítmény létrehozásában.

Hasonló eset történt az MSZP és a Párbeszéd nevű viccpárt miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely által irányított Zuglóban is. A Szuglói körvasút sor és a Paskál utca kereszteződésénél iszlám központ létesült, szintén egy magántelken. A helyiek a Karácsony vezette zuglói önkormányzathoz fordultak, hogy ezt akadályozzák meg, de eltanácsolták őket, mondván, a kerület nem tehet semmit.

A Magyar Idők megkérdezte most Molnár Gyulát, hogy támogatja-e továbbra is az iszlám központ megépítését a XI. kerületben, de ő erre kitérő választ adott.