Zaklatással vádolták meg újságírónők az orosz parlamenti alsóház külügyi bizottságának elnökét

2018.03.08. 10:47

Egyéni tüntetők demonstrálnak felváltva csütörtökön Moszkvában az orosz parlament alsóháza előtt tiltakozásul Leonyid Szluckij, a külügyi bizottság elnöke ellen, akit több újságírónő zaklatással vádolt meg.

Maga Szluckij, aki a Zsirinovszkij vezette liberális demokrata párt tagja, tagadja a vádat, azt állítva, hogy provokálják, és megrendelésre igyekeznek befeketíteni őt. Az alsóház (Állami Duma) etikai bizottsága szerdán magyarázatot kért a politikustól a történtek miatt, de az ügyet a testület az elnökválasztás, vagyis március 18. után fogja megtárgyalni, mert mindaddig a képviselők a választókörzeteikben lesznek.Otari Arsba, az etikai bizottság elnöke közölte, hogy eddig négyen nyújtottak be panaszt a bizottságnál: Farida Rusztamova, a BBC orosz nyelvű adásának riportere, Darja Zsuk, a Dozsgy független tévécsatorna producere, Jekatyerina Kotrikadze, az RTVi tévécsatorna főszerkesztő-helyettese és Kszenyija Szobcsak, a Polgári Kezdeményezés elnökjelöltje.

Az orosz BBC honlapján közölte egy Rusztamova által készített hangfelvétel leiratát, amelyben Szluckij arra kérte, hogy legyen a szeretője. Az újságírónő azt állította, hogy a képviselő fizikailag is közeledni próbált hozzá.

Vjacseszlav Vologyin házelnök közölte, hogy az ügyet megvitatta a frakcióvezetőkkel és a helyetteseivel. Vologyin egyébként nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az olykor többéves ügyek a Harvey Weinstein hollywoodi producer botrányai által elindított médiatrend következtében bukkantak a felszínre. Leszögezte, hogy az ilyen ügyeket korábban is mindenképpen tisztázták volna.

Veszélyesnek tartják a dumában dolgozni? Ha igen, akkor lemondok - mondta a házelnök a parlamentben dolgozó tudósító hölgyeket a nőnap alkalmából üdvözölve.
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nem kívánta kommentálni a február vége felé közbeszéd témájává vált vádaskodásokat.

Pavel Guszev, a Moszkvai Újságírók Szövetségének elnöke az RTVi-nek adott szerdai interjújában kifogásolta, hogy a Szluckijt zaklatással vádoló újságírónők miért nem azonnal hozták nyilvánosságra a történteket, lealacsonyítva ezzel a szakmájukat. Azt állította, hogy több újságírónővel és főszerkesztővel beszélt, akik azonnal közzétették volna az ügyet. Kijelentette, hogy az irányítása alatt álló, magas kapcsolatokkal bíró szervezet napirendre tűzi majd a kérdést.Tamara Pletnyova, az alsóház család-, nő- és gyermekügyi bizottságának elnöke az Eho Moszkvi rádiónak nyilatkozva kijelentette: "azt mondanám, hogy ezek az újságírólányok járhatnának tisztességesebben is, felöltözhetnének, hiszen itt egy állami intézményről van szó, és nem kellene pucér köldökkel járniuk".