Az ország nagy részén még most is riasztás van az erős szél és az ónos eső miatt. Az ország északkeleti részén a legkritikusabb a helyzet, ott harmadfokú riasztás van érvényben, több útszakaszt is le kellett zárni.

Harmadfokú, piros riasztás van érvényben hófúvás miatt az ország északkeleti részén, a többi régióban az erős szél és az ónos eső miatt adtak ki figyelmeztetést.

A télies időjárás miatt tegnap éjfélig 140, ma éjfél óta 130 beavatkozást végeztek a tűzoltók- mondta az Origónak Mukics Dániel tűzoltó őrnagy.

Forrás: Origo

A legtöbb esetben kidőlt fákhoz, árokba csúszott vagy elakadt autókhoz riasztják a tűzoltókat. A katasztrófavédelem minden megyében operatív törzset működtet, ezek irányítják a beavatkozásokat, ők hoznak meg minden olyan szükséges döntést, amire éppen szükség van. Kétezer tűzoltó van készenlétben, ötszáz autóval. Az északkeleti megyékben száz fővel növelték a készenlétben lévő tűzoltók számát- mondta Mukics Dániel.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Hajdú-Bihar megyében és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében néhány útszakaszt le kellett zárni, ezért a katasztrófavédelem mindenkit arra kér, hogy aki ide szeretne jönni, vagy innen indulna valahova, az tájékozódjon az interneten.

Akinek nincs halaszthatatlan dolga, az ne induljon el.

Nincs elzárt település, nem kellett melegedő helyet megnyitni. 5 megyében, 29 településen szünetel az áramszolgáltatás. Percről percre változik, hogy ez hány fogyasztót érint, aktuális állapot szerint 24 ezer fogyasztót- mondta a tűzoltó őrnagy. A szolgáltató szakemberei folyamatosan dolgoznak azon, hogy elhárítsák a problémát.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A tömegközlekedésben megnövekedett menetidőre kell számítani, az autósok készüljenek úgy, hogy ne lepje meg őket egy esetleges elakadás, tankoljanak többet a szokásosnál, tegyenek be egy plusz kabátot a kocsijukba, és legyen náluk egy feltöltött mobiltelefon, hogy segítséget tudjanak hívni.