Készültség Békés megyében a belvíz miatt

2018.03.19. 12:31

Valamennyi belvízvédelmi szakaszon készültség van érvényben Békés megyében, az elöntött terület nagysága meghaladja a 11 ezer hektárt - tudatta a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövizig) hétfőn.

Négy szakaszon elsőfokú, haton másodfokú a belvízvédelmi készültség. Csaknem négyezer hektár vetés, háromezer hektár szántó, 2800 hektár rét és legelő, több mint ezer hektárnyi egyéb terület került víz alá a közlemény szerint.

Az igazgatóság területén jelenleg 41 szivattyútelep üzemel, ezek közül nyolc folyamatosan. Március 5. óta csaknem 33 millió köbméter vizet emeltek át. Öt belvíztározóban hárommillió köbméter belvizet tartanak vissza. A belvízi védekezésben vasárnap 165 ember vett részt - írták.

Március végéig a belvízhelyzet romlása várható, februárban ugyanis a sokéves csapadékmennyiség mintegy kétszerese, márciusban eddig az átlagosnál 10 milliméterrel több, 40-50 milliméternyi csapadék hullott az igazgatóság területén. Hozzátették, az elmúlt napok csapadékos időjárása és a hóolvadás kisebb árhullámokat indított el. A Berettyó vízállása román területen vasárnap hajnalban meghaladta az elsőfokú szintet, majd apadásba kezdett. Ugyancsak jelentősebb, de készültségi szint alatti vízszintek alakultak ki a Fekete-Körösön.

A vízügyi igazgatóság egyelőre újabb - készültségi szintet elérő - árhullám kialakulására nem számít a Körösök területén.