Az LMP úgy megsértődött a részegeskedés után Gyurcsányra, hogy nem akar több egyeztetést

Gyurcsány Ferenc
Budapest, 2018. január 27. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke 14. évértékelő beszédét tartja Budapesten 2018. január 27-én. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Nagyon úgy néz ki, hogy meglett az eredménye, hogy Gyurcsányt részegnek nevezte az LMP: Szél Bernadett sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az LMP nem kezdeményez újabb tárgyalásokat. Alacsonyabb szinteken viszont elindult a haverkodás, a bukott kormányfő elfogadta az őt lerészegező Vágó Gábor bocsánatkérését, így mégsem perel. 
Vágólapra másolva!
  • A balliberális pártok vasárnapi osztozkodása után Vágó Gábor alig burkoltan azzal vádolta meg Gyurcsány Ferencet, hogy tök részeg volt az ellenzéki megbeszélés alatt.
  • Nem Gyurcsány Ferencről lenne szó, ha erre nem ugrott volna: tegnap emberi aljasságnak titulálta Vágó szavait, és pert helyezett kilátásba ellene. Szerinte azért sem lehetett berúgva, mert feleségével és hároméves gyerekével érkezett meg az egyeztetések helyszínére.
  • Mivel a bukott kormányfő tegnap intenzíven támadta az LMP-t, Vágó Gábor kénytelen volt bocsánatot kérni tőle. Ezt az ATV-ben tette meg.

Az ellenzéki propagandalap, a hvg szerint a mai napon Gyurcsány nagylelkűen elállt a pertől. Ennek így viszont több üzenete is van.

  • azzal, hogy nem terelte jogi útra a kérdést, a volt kormányfő beismerhette, hogy lehetett valóságalapja Vágó szavaianak.
  • napok óta ezen csámcsog a sajtó, így egészen biztosan nem tett jót Gyurcsány hírnevének, hogy az emberek azt találgatták, hogy be volt-e rúgva, vagy sem az ellenzéki megbeszélések során. Ezzel nagy szívességet tett Szél Bernadettéknek, a saját maga kárára.
  • ezúttal gyengének mutatkozott Gyurcsány, hiszen az LMP pártlapja is elképesztő intenzitással támadta őt. Konkrétan azt írták, hogy „a Demokratikus Koalíció elnöke az esemény utáni sajtótájékoztatón furán imbolygott és beszélt", ezért nem szabad vele összefogni. A bukott kormányfő mégis megbocsátott a lavinát elindító Vágó Gábornak.
  • nem elhanyagolható tény, hogy még Vágó István, a párt első számú "kvízprofesszorra" is a segítségére sietett, amikor közösségi oldalán beszállt a ki volt berúgva, ki nem játékba.
Gyurcsány Ferenc mégsem perli az őt lerészegező Vágó Gábort, ezzel beismerhette, hogy lehetett valóságalapja az LMP-s politikus szavaianak Forrás: MTI/Mohai Balázs

Magasabb szinten viszont úgy néz ki, hogy nem ilyen egyértelmű a helyzet, az LMP nem bocsátotta meg Gyurcsánynak a vasárnapi egyeztetések során tanúsított magatartását. Szél Bernadett mai sajtótájékoztatóján egész pontosan azt mondta, hogy

a teljes ellenzéki együttműködés híján az LMP nem kezdeményez újabb egyeztetéseket a többi párttal a választás előtt.

Nehogy véletlenül valaki kiismerje magát, gyorsan hozzátette, hogy továbbra is nyitottak a tárgyalásra, és nem zárják ki az egyéni visszalépéseket. És ha már a kellemetlen témáról kellett beszélnie, rátolta a felelősséget a Jobbikra: Vonáék ragaszkodnak ahhoz, hogy 106 egyéni jelöltet indítsanak a választáson. Ez a nyilatkozat azért is furcsa Széltől, mert pár órája még teljesen oda volt Vonáékért. Konkrétan azzal kedveskedett nekik, hogy a Jobbik az ellenzék vezető ereje. Aztán az egykori radikális párttal folytatott megbeszélést követően azt mondta, hogy sokkal jobb volt a hangulat Vonáékkal, mint a vasárnapi ellenzéki találkozón.

Ami biztos: egyre nagyobb a káosz és az egymás közötti gyűlölködés az ellenzéki oldalon.